Kinas förre säkerhetschef åtalas för korruption
Zhou Yongkang under kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens i Peking, 3 mars 2011. Vid tiden då bilden togs var Zhou medlem av politbyråns ständiga utskott och styrde Kinas inhemska säkerhetsapparat, och var en av landets mest fruktade män. Nu har han rensats ut ur partiet och kommer att åtalas för korruption. (Feng Li/Getty Images)


Åklagarna i den kinesiska hamnstaden Tianjin har åtalat Kinesiska kommunistpartiets förra säkerhetschef Zhou Yongkang för mutbrott, maktmissbruk och för att ha läckt statshemligheter, enligt officiella kinesiska medier.

Meddelandet kom under fredagsmorgonen, lokal tid, och åtföljdes av en kanonad av analyser i officiella och halvofficiella medier som fördömde Zhou och gick in i detalj på hans brott, och det nätverk av korruption som han byggt upp.

Väntat åtal

Zhous fall har länge misstänkts. I början av 2012, när den tidigare politbyråmedlemmen Bo Xilai rensades ut, hade dråpslaget mot Zhou redan måttats. Zhou var en av den förre regimledaren Jiang Zemins viktigaste allierade och skyddslingar. Han hjälpte Jiang att behålla ett enormt inflytande i partiets angelägenheter flera år efter att Jiang officiellt klev ner som partiledare 2002.

Men tydliga tecken på att partiets utredningsapparat agerade mot Zhou började inte komma förrän han lämnat sina officiella uppdrag i slutet av 2012. Först började man plocka hans tidigare kumpaner inom oljesektorn, där Zhou haft en tung maktposition som chef för statliga China National Petroleum Corporation. Sedan hamnade hans son i skottgluggen.

Till sist, i slutet av 2013, meddelades officiellt att även Zhou utreddes.

Det här senaste meddelandet innebär att partiets utredare är klara med sin del av processen och nu överför honom till rättsapparaten för vad som garanterat kommer att bli en skådeprocess.

Zhou Yongkang är tidigare medlem av politbyråns ständiga utskott, som är Kinas högsta beslutande organ. Hans roll i utskottet var att leda partiets enorma säkerhetsapparat. Den hade en budget som till och med var större än militärens, och inkluderade både den politiska och beväpnade polisen, arbetsläger, omskolningsläger och det rättssystem som Zhou nu själv är utlämnad till.