Kinas cyberbrottslingar blir mer globala
En rapport från undersökningsgruppen Flashpoint visar att kinesiska internetbrottslingar håller på att utveckla sin verksamhet och bli mer globala. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. (Foto: Gou Yige/AFP/Getty Images)


Kinas cyberbrottslingar har blivit mer organiserade, och håller på att bygga upp en starkare närvaro på internationella marknader och internetforum som används av IT-brottslingar.

Flashpoint, en grupp som undersökt internets ”mörka” delar, släppte den 19 februari en rapport som säger att Kina länge har haft en stor och relativt stadig grupp i den webbens undre värld, men att den nu håller på att förändras.

”Deep web” är en osynlig del av internet. En stor del består bara av kod och data, andra delar är webbsidor som inte är sökbara i Google, eller som är lösenordsskyddade.

Men det finns en del av den undre webbvärlden som ibland kallas ”darknet”, och bara kan nås med en särskild programvara. Det är en illegal marknad, där man kan göra allt från att köpa droger till att hyra ”torpeder” för att hota, misshandla eller döda någon. Där säljs också stulen data och nya verktyg för brottslig verksamhet på internet.

”Enligt rapporten har många kinesiska cyberbrottslingar börjat etablera sig på forum inom den ryska undre världen i stället för att bygga upp egna system.”

Mindre professionella

”Det mesta av handeln sker via automatiska handelsplatser och plattformar som vänder sig till en bred publik, där det knappt krävs någon kontakt mellan säljare och köpare”, konstaterar rapporten.

Det har alltid funnits många kinesiska cyberbrottslingar på darknet, men de har tidigare varit dåligt organiserade och jämförelsevis mindre professionella.

Medan andra internetbrottslingar har digitala skyltfönster där de säljer stulna kreditkort eller data, har kinesiska cyberbrottslingar ofta fortsatt använda direkt kommunikation för enskilda affärer.

Ofta används verktyg som Baidu Tieba och QQ Messenger. Det är ungefär jämförbart med att använda Google Chat eller Instant Messenger för att sälja stulna varor.

Ibland annonserade de till och med sin kriminella webbverksamhet på vanliga forum, bland annat på sajter där folk diskuterar fastigheter, spel och underhållning.

Förändring på senare år

Detta står i skarp kontrast till den professionalism och mognad som karaktäriserar den ryska undre världen, där direkta transaktioner bara förekommer vid riktigt stora affärer.

Men det senaste året har det skett en förändring i den kinesiska internetbrottsligheten.

Läs mer: GRANSKNING: Kinas internationella stöldindustri

Forskarna på Flashpoint, som följt kinesiska cyberbrottslingar på darknet under 2015, har sett fler och fler tecken på att de håller på att växa till sig och förgrena sig internationellt.

Enligt rapporten har många kinesiska cyberbrottslingar börjat etablera sig på forum inom den ryska undre världen i stället för att bygga upp egna system.

I rapporten konstateras att kineserna troligen valde ryssarnas system eftersom de inte har så hårda kriterier. Vanligen accepterar de användare som varken pratar ryska eller engelska.

Än så länge tycks vi alltså bara ha sett början av det här skiftet, men om kineserna ansluter sig till ett större cyberbrottsnät kan det medföra en mer globaliserad struktur för IT-brottsligheten.