Kinas börs stiger trots Pekings nedkylningsförsök


Den förre riksbankschefen i USA, Alan Greenspan, varnade i maj investerare för att den kinesiska aktiemarknaden var överhettad. Orden han sade var att det kommer att ske en ”massive contraction”. Det var starka ord från Greenspan. Varningsklockan, om en rejäl nedgång, eller en eventuell börskrasch började nu ringa.

Det omedelbara resultatet blev en åttaprocentig nedgång på utlandsägda kinesiska aktier. Men det blev bara en halvprocents nedgång i Kina. Varför brydde man sig inte om Greenspan där?

Vi får inte glömma att Kina har en kommunistisk regim (KKP) som kontrollerar ”verksamheten” i landet. Det är upp till KKP vad man släpper in utifrån och därför är Greenspan kanske inte tillräckligt känd. Dessutom har investerarna inte tillgång till olika ocensurerade medier och de har inte heller det system med pålitliga årsredovisningar från företagen som vi har. Så hur ska de kunna reagera?

Det finns många nya investerare i Kina. 80 procent av investerarna är äldre och tio procent är studenter. De har liten erfarenhet av aktiehantering och är mycket sårbara. Att sätta in pengarna på banken är det inte tal om på grund av den låga räntan. Det finns för få alternativa sparformer. Då kan de lika gärna vara i madrassen. Men de tar en mycket stor risk om de spelar på börsen.

Det finns de som säger att börsens upplägg är som ett kasino. Nu ligger alla jetonger upplagda på bordet. Har någon satsat på dubbelnollan? Alla har satsat på nummer åtta. Numerologi har stor betydelse för vissa investerare i Kina och om siffran 8 kommer upp, satsar man på det företaget. Titta när OS infaller. Det startar den 8/8-08 klockan 8.

Hittills har dock investerarna gjort strålande affärer. Shanghais index har fyrdubblats på mindre än två år och drivit upp marknadens totala kapitalisering fem gånger till 2,6 biljoner dollar. Investerarna beräknar alltså att värdet på investeringen inklusive framtida avkastning är 2,6 biljonerer dollar. Därför kan alla ha spenderbyxorna på och de gör sitt bästa för att göra sig av med pengarna, men dessa fortsätter att komma in.

P/E (aktuell aktiekurs/vinst per aktie) borde vara 17 eller 18. P/E-måttet visar om ett företags aktie är högt eller lågt värderat vid jämförelse mot företag inom samma bransch. Här har vi ett P/E som är 50 gånger så stort. Det håller inte. Börsbubblan kommer att spricka snart, men när?

Investerarna räknar förmodligen med att ingenting händer under hösten. Det pågår bland annat en maktkamp i landets topp, som förmodligen avgörs under hösten. KKP kommer inte heller att tillåta en börskrasch inför OS. Det vore dålig PR, men en god gissning är att när bubblan väl börjar brista kan inte ens KKP förhindra det.