Kinas blivande ledares "försvinnande" skapar turbulens i den kinesiska bloggosfären
Vice partiordföranden och den förväntade näste ledaren Xi Jinping vid ett politiskt möte i Peking i mars. Xi har nyligen missat flera viktiga möten med utländska dignitärer, vilket har lett till att nätanvändare har kommit med olika fantasifulla förklaringar på hans frånvaro. (Foto: Feng Li/Getty Images)


Rykten sprids som bäst i avsaknad av fakta, och den kinesiska rykteskvarnen på internet har gått på högvarv på sistone. Det faktum att Xi Jinping, Kinas förmodade näste ledare, har missat flera viktiga officiella engagemang på sistone har satt ordentlig fart på bloggosfären.

Alla möjliga förklaringar har givits till varför Xi inte träffade USA:s utrikesminister Hillary Clinton och andra utländska dignitärer under helgen. På måndagen missade han ännu ett planerat möte med den danska premiärministern Helle Thorning-Schmidt, något som indikerade att en av de många förklaringarna som erbjudits kanske kan ha någon sanning i sig. Enligt uppgifter ska kinesiska företrädare ha sagt till den amerikanska delegationen att en ”ryggskada” hindrade Xi från att träffa Clinton. Detta ledde dock bara till fler frågor från de nyhetshungriga kineserna. Sist Xi framträdde offentligt var den 1 september.

Ryggskadan orsakades av ett mordförsök, har det föreslagits. En användare skojade om att den skottsäkra västen inte fungerade, eftersom den var ”made in China”.

Andra hävdade att han skadat sig när han simmade eller spelade fotboll, men det som fått mest spridning är att han skadade ryggen, eller kanske rentav skadats allvarligt, i en bilolycka.

Den utlandskinesiska dissidentsajten Boxun hävdade med största allvar på måndagen att Xi och He Guoqiang, chefen för den centrala disciplininspektionen, skadats i två separata trafikolyckor den 4 september. Artikeln gav tid och plats när det skulle ha inträffat, och flera detaljer. 301:a militärsjukhuset skulle vara kraftigt bevakat, vilket tydde på att en högt uppsatt partitjänsteman vårdades där, enligt artikeln.

Enligt Boxuns story skulle en källa ha hävdat att en officerare, som var en lojal anhängare till den sparkade politbyråmedlemmen Bo Xilai, låg bakom det hela, och att han ville utkräva hämnd på Xi för hur Bo har behandlats.

Vidare hävdades att den mäktiga säkerhetschefen Zhou Yongkang, som är allierad med Bo och före regimledaren Jiang Zemin, troligen också var inblandad.

Efter två timmar tog dock Boxun ner artikeln, utan någon förklaring.

Zhang Tianling, en flitig kinakommentator verksam vid George Mason University i USA, sade att det kinesiska utrikesministeriet vanligen förnekar att högt rankade partitjänstemän är sjuka eller skadade, så man kan inte förvänta sig att få sanningen därifrån.

– Till exempel, när förre vice premiärministern Huang Ju sades vara dödligt sjuk, och det faktiskt var sant, så hävdade utrikesministeriet att han mådde bra och var på bättringsvägen, sade Zhang. Hu dog ett par månader efter det uttalandet, i juni 2007.

Översatt från engelska.