Kinas blivande ledares åsikter hamnar i fokus
Xi Jinping i folkets stora sal i Peking, 29 augusti 2012. Xis åsikter har blivit ett allt mer uppmärksammat ämne.(Foto: How Hwee Young/AFP/Getty Images)


Inför att Xi Jinping utses till det Kinesiska kommunistpartiets ledare på partiets 18:e kongress i november, har Xis åsikter blivit något som många intresserar sig för. En del kinesiska journalister håller nu på att anpassa sig till den reformistiska linje som man förmodar att Xi står för, andra försöker ge Xi råd om vad han borde göra, och andra tros tala för Xi, och därmed avslöja Xis framtidsplaner.

Under de senaste månaderna har Hongkongkanalen Phoenix Satellite, som tidigare rapporterat positivt om den förre partichefen i Chongqing, Bo Xilaos, kampanj för att återuppliva ”röd kultur” från kulturrevolutionens tid, bytt spår. Nu stödjer man Xi Jinping.

Phoenix TV kallas för ”det andra CCTV” eftersom det har tjänat som en propagandakanal för det Kinesiska kommunistpartiet i Hongkong, enligt Ma Xiaoming, som tidigare var nyhetsjournalist på Shanxis provins-tv.

En välinformerad källa
i Peking avslöjade nyligen för New Epoch Weekly att Phoenix TV:s verkliga chef bakom kulisserna är Ye Xuanning, som är nära allierad med Xi Jinping. Yes far, Ye Jianying, var general i Folkets befrielsearmé och ordförande för den femte nationella folkkongressen.

Den 17 september var He Liangliang värd för ett program på Phoenix TV. He är biträdande chefredaktör på kanalen, och han berömde i översvallande ordalag två kinesiska författare som aktivt deltog i demokratirörelsen 1989 och tvingades i exil.

– Vi är av den fasta övertygelsen att dessa två personers svåra öde i samband med att de stod upp för rättvisan, var ett resultat av att sluga och onda personer tillfälligt tillskansade sig makten, sade He.

Enligt källan i Peking avskyr Xi Mao Zedongs politik, särskilt den Stora kulturrevolutionen, och planerar att återupprätta personer som behandlades illa under den perioden.

Efter att Ye fick veta detta av Xi började Phoenix TV omvärdera och kritisera kulturrevolutionen, enligt källan. Bo Xilai, som blivit av med sitt partimedlemskap och sina poster, kommer snart att ställas inför rätta, och enligt källan är detta ett sätt att ”utplåna kvarvarande gifter från kulturrevolutionen, något som kommer att sätta en ton av politisk reform för den 18:e partikongressen.”

Jason Ma, kommentator på New Tang Dynasty TV, sade i förra veckan:
– Om Xi är en klok man borde han avlägsna sig från förföljelsen av Falun Gong. Det finns starka bevis på att man med våld tagit organ från levande Falun Gong-utövare i Kina, och detta har presenterats vid en hearing i den amerikanska kongressen och vid ett möte med FN:s människorättskommission.

– Om Xi är klok
borde han ta ställning och agera, eftersom han ju trots allt inte är ansvarig för det här. Men han kommer att bli ansvarig för det om han mörkar det, tillade Ma. 

Deng Yuwen, viceredaktör på Study Times, publicerade en artikel i tre delar med titeln ”Hu och Wens politiska arv” i ekonomitidningen Caijing den 2 september.

I artikeln uttrycker Deng hopp om Xi.
– Lösningen på alla problemen i Kina ligger i slutänden i politiska reformer och hur djupa de reformerna är. Ledarna borde därför vara modiga och ta de första stegen för att trycka på för politiska reformer och demokratisering.

Deng föreslog även en tidslinje för Xis politiska reformer, och sade att Xi måste gå igenom en övergångsperiod för att lägga tillrätta och balansera alla sorters förhållanden och kopplingar med olika fraktioner och grupper.

Men om Xi väntar i fem år, tills hans andra ämbetsperiod börjar, med reformarbetet, så kommer det att vara för sent, ”på grund av de allvarliga sociala konflikterna i Kina väntar folk otåligt på reformer, och de kommer kanske inte att ha tålamod i fem år,” skrev Deng.

”Strategiskt sett verkar det vara klokast att lansera politiska reformer två år in i ämbetsperioden,” tillade Deng.

Study Times är nära kopplat till partiets centralkommittés partiskola, som leds av Xi Jinping. Många analytiker menar därför att Xi kanske använder Dengs artikeln för att presentera sin egen syn på saken.

Xi nådde toppen av kommunistpartiet genom att vara den perfekta balanskandidaten mellan olika grupper, och Dengs artikel antydde faktiskt att Xis politiska reformer kommer att följa Burmas modell, enligt kolumnisten Chen Pokong, som kommenterade det i en artikel i Hongkongtidningen Open Magazine i oktober.

När Xi träffade Burmas president U Thein Sein i Kina den 21 september sade han: ”Kina är villigt att utbyta erfarenheter med Burma gällande hur vi styr våra länder.”

Enligt Chen Pokong började Thein Sein tyst genomföra reformer efter att han blev president, utan att påverka den gamla regimens intressen. Därför hade han ett underförstått stöd från förre diktatorn Than Shwe, och fick även ett vänligt bemötande av oppositionsledaren Aung San Suu Kyi.

Översatt från engelska.