Kinas antikorruptionsmyndighet tar hjälp av Interpol
Interpols logotyp vid deras nyöppnade komplex i Singapore, 13 april 2015.(Foto: Roslan Rahman/AFP/Getty Images)


Den kinesiska regimens antikorruptionsmyndighet söker nu hjälp från utlandet för att gripa korrupta tjänstemän som har flytt landet.

I onsdags meddelade den centrala kommissionen för disciplininspektion på sin sajt att 100 kommunistpartitjänstemän har placerats på den globala polisorganisationen Interpols röda lista.

Personer på den röda listan är efterlysta för brott, och Interpol kommer att hjälpa landets nationella polis med att ”identifiera och lokalisera dessa personer, för att kunna gripa och utlämna dem, eller liknande legala åtgärder”, enligt Interpols sajt.

”Som råttor”

Disciplininspektionen skrev på sin sajt att de 100 kinesiska tjänstemännen som listats bara är en del av de som är på fri fot utomlands, och att de kommer att ”förstärka samarbetet över gränserna och fullt ut använda alla resurser för att se till att dessa korrupta tjänstemän, som är som råttor som alla vill bli av med, ställs inför rätta”.

Att döma av disciplininspektionens lista, som innehåller detaljer som namn, ansiktsbilder, tidigare arbetsplatser och titlar, årtal som man flydde landet, anklagelser och liknande, så bor en tredjedel av tjänstemännen för närvarande i USA. Andra har hamnat på exotiska platser som Ghana, Guinea-Bissau eller Grenada.

Partiets antikorruptionsmyndighets senaste drag är en del av deras ”Sky Net”-kampanj, som är ett initiativ för att jaga landsflyktiga tjänstemän genom samarbete mellan myndigheter, och nu även genom internationellt samarbete. Tidigare har disciplininspektionen arbetat bilateralt för att få eftersökta korrupta tjänstemän utlämnade i en kampanj som man kallade ”Operation rävjakt”.

Disciplininspektionen har redan kunnat visa upp vissa framgångar. Bara några dagar efter att ”Sky Net” officiellt meddelades publicerade man en artikel med många bilder om hur två före detta topptjänstemän från Tianjin greps i Laos.