Kinas ambassadör enda utländska delegaten vid Kims begravning
I en bil färdas porträttet av Kim Jong-Il i procession under Kims begravning i Pyongyang den 28 december. (Foto: Kyodo News / AFP / Getty Images)


Begravningen av Nordkoreas avlidne ledare, Kim Jong-Il, var en allt igenom inhemsk angelägenhet i den isolerade kommunistiska nationen. Inte en enda utländsk dignitär deltog, förutom den kinesiska ambassadören.

Kims kropp fördes genom gatorna i Pyongyang i en begravningsprocession på onsdagen, rapporterar Sydkoreas nyhetsbyrå Yonhap.

Regimen hade sagt att man inte skulle motta några utländska delegater till begravningen, men en talesman för det kinesiska utrikesdepartementet bekräftade att deras ambassadör Liu Hongcai skulle närvara. Kina anses vara den enda kvarvarande allierade och Nordkoreas främsta välgörare.

Begravningen var den näst sista dagen i en sorgeperiod på 13-dagar som hade beordrats för landet, enligt nordkoreanska statliga medier. På torsdagen hölls en minnesstund för Kim, som styrde landet med järnhand från 1994 till sin död.

Kim Jong-Ils yngste son, Kim Jong-Un, dubbad till den ”store efterträdaren”, ledde begravningsprocessionen i sällskap med sju andra höga militärer, enligt Sydkoreas Airang-tv. Strax bakom den unge Kim kom hans farbror Jang Song Thaek, som  tros vara makten bakom honom. Han är gift med Kim Jong-Ils enda syster.

AP rapporterade att under minnesstunden för Kim Jong-Il presenterades Kim Jong-Un officiellt som partiets, militärens och folkets högste ledare.

Översatt från engelska med tillägg från AP