Kinas ambassad försökte stoppa fackla för mänskliga rättigheter
Fadu 7 år håller i facklan för mänskliga rättigheter under invigningen i Aten. Fadu:s pappa dödades i Kina för att han var en Falun Gong-utövare. (Foton: AFP/Aris Messinis)


– Kinesiska representanter har via konsulat och ambassader i åratal spridit rykten och felaktigt skvaller för att gömma undan bevis för brott mot människor i Kina, särskilt mot Falun Gong-utövare. Det säger Ilias Kotsambouikidis, en av arrangörerna för ”The Global Human Rights Torch” som startade i Greklands huvudstad Aten den 9 augusti med syfte att förbättra de mänskliga rättigheterna i Kina.

– Det är en alternativ olympisk eld för att sätta fokus på Kina i och med de Olympiska spelens början om ett år. CIPFG (Koalitionen för undersökande av förföljelsen av Falun Gong) har i och med denna fackelstafett påbörjat något som jag under det följande året hoppas och tror kommer att bli så stort att vi till slut inte kan blunda för den absurda situation som det kinesiska folket genomlever idag.

Stafetten ska gå genom många länder innan den når Kina. Inför starten på Syntagmatorget i Aten var något inte som det skulle – det drog ut på tiden.

Ilias berättar att representanter från den kinesiska ambassaden i Grekland försökte stoppa aktiviteten genom att utöva påtryckningar mot regeringstjänstemän som då ville dra in tillståndet som tidigare givits för ”The Global Human Rights Torch”.

När bara någon timme återstod och all utrustning var på plats kom polisen dit.

Poliserna hävdade att regeringsmedlemmar skickat dem med uppdraget att avlägsna avslöjande banderoller. Man ville också hindra Sopranen Melanie Fleck från att sjunga människorättssången Global Torch, samt stoppa visandet av filmer om aktuella händelser i dagens Kina. Inga symboler som kunde kopplas ihop med de olympiska spelen eller Grekland som nation fick användas och arrangörerna tvingades regissera om själva ceremonin för att inte provocera polisen.

Nio facklor tändes, vilka representerade fred, frihet, rättvisa, Grekland som de olympiska spelens moder och de fem kontinenterna.

– Det blev till slut en väldigt lyckad och rörande upplevelse, känslan för rättvisa, mänskliga rättigheter och stoltheten över den olympiska andan hos det grekiska folket är väldigt stark och särskilt glädjande var bifallet från de poliser som tidigare försökte hindra evenemanget, sade en märkbart rörd Ilias.

På en presskonferens timmarna före aktiviteten hade en grekisk politiker bekräftat påtryckningarna. Michael Ghiolman menade att han fått 300 brev med underliga uppgifter om att vad som än skulle avslöjas under aktiviteten och människorättsbrotten, så skulle det ”bara vara lögner”.

Hur uppfattade du breven?

– Jag uppfattade alltihop som rena ”bullshiten”, sade Michael efter presskonferensen till Epoch Times.

– Jag hade bjudit hit 300 av mina politiska vänner men ingen av dem kan jag se här nu, sade en märkbart besviken herr Ghiolman.


Kinas ambassad i Aten ville inte att aktivisterna skulle få tillåtelse att visa banderoller, sång eller facklor under ceremonin den 9 augusti.

Kinas ambassad i Aten ville inte att aktivisterna skulle få tillåtelse att visa banderoller, sång eller facklor under ceremonin den 9 augusti.