Kinas ambassad försökte få bort Shen Yun-affischer i Bryssel
En affisch för Shen Yun Performing Arts är placerad framför Sheraton hotell i Bryssel, Belgien. Det kinesiska kommunistpartiets ledare Xi Jinping planerar att bo på hotellet och det kinesiska konsulatet har krävt att affischerna skall avlägsnas. (Foto: Xiaoran/The Epoch Times)


Kinesiska myndigheter pressar nu Belgien för att täcka över eller ta bort affischer som gör reklam för en show med klassisk kinesisk dans under ett besök av det kinesiska kommunistpartiets ledare Xi Jinping  i Bryssel i veckan.

Shen Yun Performing Arts är planerad att uppträda på Nationalteatern i Bryssel under tiden 2-6 april. Shen Yun, som ger föreställningar i cirka 20 länder och 100 städer runt om i världen varje år, har som mål att återuppliva Kinas gudomligt inspirerade kultur, men kan inte uppträda i Kina.

Xi skall bo på Sheraton hotell i Bryssel, vilket är nära Nationalteatern. En Shen Yun-affisch kan ses på mindre än 15 meters avstånd från ingången till hotellet. Från den 2 till den 6 april planerar Shen Yun Performing Arts att ge sex föreställningar på teatern.

Föreställningarna äger rum under tiden när världens ledare, däribland president Barack Obama, är i Bryssel för ett toppmöte. Belgien är bas för EU, Europaparlamentet och Nato.

Affischeringen för Shen Yun utförs av BHS Promotion, en reklambyrå, som inte direkt svarade på frågor skickade via e-post.

En representant för BHS Promotion berättade för nättidningen EU Observer att Bryssels centralpolis ringt dem för att be de att ta bort affischerna som gjorde reklam för Shen Yun, och hade sagt att de skulle orsaka ”diplomatiska problem”.

Polisen tog senare tillbaka sin begäran.

Under tiden hade centralpolisen även skickat brev till den belgiska Falun Gong-föreningen, som står som arrangörer för föreställningen i Belgien. Man bad dem att täcka över eller ta bort alla Shen Yun-affischer.

Nicolas Schols, föreningens lokala talesman, berättade för reportrar i Belgien att polisen, enligt EU Observer, sagt till honom att ”det kinesiska konsulatet utövar påtryckningar på polisens krisenhet av interna angelägenheter”.

Schols sade att polisen senare tagit tillbaka sin begäran, på samma sätt som de tagit tillbaka begäran hos reklambyrån.

Trots påtryckningarna från det kinesiska konsulatet har emellertid Shen Yuns kommande föreställning vunnit stöd från Europas ledare.

Edward McMillan-Scott, vice ordförande i Europaparlamentet, skickade ett brev till borgmästaren i Bryssel och sade att kommunistpartiet utfärdar liknande hot mot teatrar varje år. Han sade också att det är goda nyheter att problemet nu löst sig.

Det kinesiska kommunistpartiet försöker regelbundet utöva påtryckningar på länder och teatrar för att avbryta Shen Yuns föreställningar.

Kommunistpartiets påtryckningar mot föreställningen blir i år, tredje året i rad som kinesiska myndigheter försöker skapa problem för Shen Yun Performing Arts i Bryssel.

I mars 2013 stoppade Nationalteatern tillfälligt försäljningen av biljetterna till Shen Yuns föreställning efter påtryckningar från kinesiska myndigheter. Enligt webbsidan Minghui återupptog Nationalteatern senare normal verksamhet och utfärdade ett uttalande som sade: ”Vi har ett kontrakt. Belgien är ett fritt samhälle. Teatern respekterar rätten till yttrandefrihet”.

Två år tidigare hade det kinesiska kommunistpartiet också, utan framgång försökt avbryta en Shen Yun-föreställning i Bryssel, på samma teater. Enligt Minghui hade personal från den kinesiska ambassaden kontaktat chefen för teatern och bett honom att avbryta föreställningen. Teaterchefen avslog då begäran.

Som en oavsiktlig konsekvens orsakad av kommunistpartiets inblandning, organiserade Belgiens Falun Dafa-förening, en presskonferens den 28 mars och uppmanade den belgiska regeringen och media att undersöka försöken att ta bort reklam för Shen Yun och upprätthålla den kulturella friheten.

Detta orsakade stor uppmärksamhet i media av flera belgiska nyhetskanaler.

RTBF, Belgiens största franskspråkiga tv-företag, täckte händelsen i sin prime-time bulletin.

Schols, Falun Gongs talesman, citerades när han diskuterade kommunistpartiets förstörelse av kinesisk kultur och förföljelsen av Falun Gong.

”Den belgiska regeringen har fått utstå påtryckningar, vilket den kunde stå emot”, sade han.

L’ Avenir, en lokal tidning och La Libre Belgique, täckte båda dispyten. ”Varför skulle en bild av en elegant kinesisk dansare göra president Xi olycklig? ” frågade sig en artikel i den senare publikationen.

”Denna föreställning visar inte bara Kinas 5000-åriga traditioner utan också kommunistpartiets förföljelse av Falun Gong-utövare”, sade artikeln.

Det flamländska miljöpartiet uppmanade också Bryssels polis att ”hindra Kina från att exportera kulturell censur”.

Översatt från engelska