Kinas ambassad försöker stoppa gala i Linköping
Divine Performing Arts från New York framträder i cirka 60 städer på sin internationella turné. Kinas ambassader och konsulat har försökt stoppa galan på flera orter, bland annat Linköping. (Foto: chinesespectacular.se)


En kinesisk ambassadman har försökt att hindra galaföreställningen Shen Yun – Chinese Spectacular från att visas i Sverige.

En person från Kinas ambassad i Stockholm har försökt stoppa artistkompaniet Divine Performing Arts framträdande i Linköping i slutet av mars. Linköpings kultur- och fritidsnämndsordförande Johan Lundgren fick hot om försämrade Kinarelationer om framträdandet blir av, uppger Corren.se.

Epoch Times har tidigare rapporterat om en rad liknande händelser i samband med New York-baserade Divine Performing Arts föreställningar i världen.

Föreställningen består av över 100 artister och innehåller ursprunglig traditionell kinesisk dans, akrobatik, musik och sång.

Galan belyser Kinas 5 000-åriga kultur och innehåller även traditionella danser från Tibet, Korea och Mongoliet. Ett nummer berör den nutida förföljelsen av Falun Gong. En känslig fråga för kommunistregimen, som den inte vill ha uppmärksammhet kring utomlands.

Mannen som ringde Johan Lundgren påstod sig heta Zhou Heng och vara ambassadråd vid Kinas ambassad i Stockholm.

– Han kallade showen för ”antikinesisk verksamhet”, säger Johan Lundgren till Corren.

Johan Lundgren protesterade och förklarade att i Sverige gäller yttrandefrihet och demokrati med stora möjligheter för var och en att uttrycka sig fritt, inte minst i kulturella sammanhang.

– Jag fick till svar att svensk yttrandefrihet är okej så länge Kina inte störs. Jag blev väldigt irriterad och besviken över att svensk yttrandefrihet ifrågasattes på det här sättet, särskilt som han också hävdade att det skulle få effekter på de goda relationerna mellan Linköping och Kina om showen får äga rum. Jag blir upprörd över att man försöker påverka yttrandefriheten på det här sättet, sade Johan Lundgren till Corren.