Kinas ambassad försöker stoppa Divine Performing Arts
Sonata Art Planning, Divine Performing Arts arrangör i Korea, avslöjar att det kinesiska kommunistpartiet försöker att störa föreställningen och hotar därmed Koreas kulturella självständighet. (Epoch Times)


Kinas ambassad i Seol försöker åter igen att störa den New York-baserade artistgruppen Divine Performing Arts (DPA) föreställningar i Korea, strax innan dess uppträdande på Universal Arts Center 4-8 februari.

Showens arrangörer i Korea, Sonata Art Planning. avslöjade på en presskonferens den 30 januari att den kinesiska ambassaden utövat olika påtryckningar på teatern å det kinesiska kommunistpartiets (KKP) vägnar.

Enligt arrangörerna hotade ambassaden med att inte bevilja teaterns anställda visum till Kina om de inte bröt kontraktet med DPA. Även teaterns stora, ekonomiska investeringar i Kina skulle påverkas.

– Teaterns personal tog upp detta med oss i ett dokument, sade arrangörernas representant.

Företaget anklagar KKP för att bryta mot koreanernas grundläggande rättigheter och mot Koreas kulturella suveränitet med sitt olagliga agerande. De planerar att delge uppgifterna till utrikesministeriet och läsa ett protestuttalande utanför den kinesiska ambassaden.

– Inte bara i Korea utan i hela världen har KKP använt sig av olika metoder för att störa DPA – detta rent kulturella och artistiska evenemang. Efter att KKP tog över Kina förstördes all traditionell kultur. Utlandskineser ville se denna gudaskänkta kulturs renässans och skapade därför artistgrupper som DPA, sade talespersonen.

Sonata Art Planning uppmanades nyligen att bryta kontraktet med Universal Arts Center, vilket ledde till att de genast lämnade in en stämningsansökan till Seols domstol, för att lösa fallet tillfälligt.

Samma dag framförde DPA sin första föreställning i Daegu i Korea.

Störningar som denna är inget nytt, den kinesiska ambassaden har försökt att hindra DPA:s föreställningar de senaste två åren. Förra årets show på Busan KBS Theater ställdes in när den statsstyrda tv-kanalen KBS gav upp inför hotelserna, till tusentals biljettköpares besvikelse.

Översatt från engelska:http://en.epochtimes.com/n2/content/view/11219/