Kinas 13 miljoner "oregistrerade" kan frisera åldersstatistiken
Kinas problematiska åldersstatistik kan kanske se lite bättre ut genom att man inkluderar de 13 miljoner människor som i nuläget inte finns med i hushållsregistreringssystemet. (Foto: Kevin Frayer / Getty Images)


Kinesiska kommunistpartiet överväger att ta in 13 miljoner ”oregistrerade” kineser i landets hushållsregistreringssystem. Det kan vara ett sätt att få landets dystra åldersstatistik att se bättre ut, menar somliga.

Radio Free Asia (RFA) rapporterade att kinesiska statliga medier meddelat att de 13 miljoner människor som inte finns med i det statliga hushållsregistreringssystemet (”hukou” på kinesiska) kanske ska tas in i systemet. Huvudanledningen till att man inte är registrerad är att man är född utanför det statliga ettbarnssystem som gällt tills nyligen.

Det är mycket dryga böter på att föda ”otillåtna” barn i Kina, så somliga ser helt enkelt ingen möjlighet att registrera sitt barn. De som inte är registrerade i hukou har ingen rätt till välfärd, som sjukvård eller skola.

Ekonomiprofessor Hu Xingdou på Beijing University of Science and Technology kallade systemet, som ofta även drabbar migrantarbetare som inte tillåts skriva sig i de städer där de arbetar, för ”fundamentalt orimligt”.

– Om man inte är registrerad innebär det i princip att man inte erkänns som kinesisk medborgare, sade han till RFA, och tillade att förutom Kina är det bara Nordkorea och afrikanska Benin som har ett liknande system i hela världen.

Familjeplaneringsexperten Xiao Yuhui sade till RFA att ett skäl bakom det här förslaget är att de 13 miljonerna mestadels är yngre människor, och att det därför skulle få befolkningsstatistiken att se mindre dyster ut.

– Den åldrande befolkningen är ett extremt allvarligt problem just nu, sade han.