Kinamässan i Malmö
Kinamässan som pågår från 14 till 19 maj, är ett tillfälle att uppleva något lärorikt och spännande tillsammans med vänner och familj på Luftkastellet. (Foto; med tillstånd av Kinamässan)


I Malmö kan man från tisdag till söndag, denna veckan stifta närmare bekantskap med Kinas 5000-åriga rika kultur på Luftkastellet i Malmö. På mässan finns något för alla sinnen och åldrar.

Det är första gången som Kinamässan arrangeras i Malmö. Mässarrangören har en vision om att på innovativa och kreativa sätt öka kunskapen om det traditionella Kinas värderingar och bygga broar mellan öst och väst. Kinas gamla visdom och kultur är fortfarande högaktuell och passar även i vår moderna tid.

Kinamässan är en unik mässa som är förlagd till vackra Luftkastellet, som ligger symboliskt vid Öresundsbrons fäste.

Kinamässan har program med aktiviteter och flera öppna workshops. Till exempel kan man prova på qigong, en känd kinesisk företeelse.

Qigong är det österländska sättet att förädla kropp och sinne genom mjuka övningsrörelser och meditation. Det finns tusentals olika stilar och qigong-skolor och de utgör en del av det vardagliga livet i länder som Kina och passar alla åldrar, upplyser mässans hemsida som finns både på svenska, engelska och danska.

Den intresseväckande och aktuella internationella vandringsutställningen The Arts of Zhen Shan Ren – Sanningens Godhetens och Tålamodets konst belyser dagens Kina och finns redan på plats.

För de yngre deltagarna kommer säkert speciellt danssagor och visdomsberättelser att intressera, där de på ett tillgängligt sätt får en inblick i de asiatiska legenderna och den mångtusenåriga visdomen.

Origami – pappersvikning är en trevlig aktivitet som ofta lockar både barn och vuxna. Kalligrafi är fascinerande, och sitt namn kan man läsa sig skriva på kinesiska under mässan.


Unik Han-couture modeshow i samband med Kejsarens bankett. (Foto; med tillstånd av Kinamässan)

Unik Han-couture modeshow i samband med Kejsarens bankett. (Foto; med tillstånd av Kinamässan)

Det mest unika är kanske ändå det som händer kvällstid, då man få uppleva autenteisk kinesisk kultur främst genom dess kokkonst. En kejserlig bankett ges på kvällen.

Förr i tiden fanns många rätter som endast kejsaren var förärad men här ges alla möjligheten att äta kejserligt. För den som inte aspirerar på tronen finns även andra måltidsalternativ för att få en smak av det kinesiska köket.

För första gången i Sverige har möjlighet getts att se en Han-couture-visning, det är något för den modeintresserade. Namnet kommer från Han-dynastin, Han-folket är också den största etniska gruppen i Kina.

Det blir en modevisning av utsökta handsydda plagg som återspeglar de olika kinesiska dynastierna fram till och med Mingdynastin. I den kinesiska kulturen är kläder inte bara skydd för kroppen och vackra för ögat, utan bär rika intrikata detaljer och har djup inneboende mening.

För mer information se Kinamässan.