Kina vill bygga jättelik soldriven rymdlaser
En chef på Yingli Solar kollar en solpanel på taket till företagets högkvarter i Baoding, Kina, 4 december 2014. (Kevin Frayer/Getty Images)


Kinesiska forskare har kommit med förslaget att man ska bygga en rymdbaserad, soldriven kraftstation som ska skicka elektricitet till jorden med hjälp av mikrovågor eller laser, enligt statliga medier. Trots att det officiellt kallas för en kraftstation så tror vissa analytiker att den här stationen kan komma att användas som ett vapen.

Enligt statliga nyhetsbyrån Xinhua ska rymdkraftstationen vara försedd med enorma solpaneler och läggas i en omloppsbana runt jorden. ”Om det genomförs överskrider det Apolloprojektet i storlek, och blir det största rymdprojektet någonsin”, skrev man.

Teknologin må låta lite som science fiction, men den kinesiska regimen började finansiera projektet redan 2010, enligt Kinas rymdteknologiska akademi.

”Den som först kommer över den här teknologin kan komma att ta över framtidens energimarknad. Så det är av stor strategisk betydelse”, sade Wang Xiji på Kinas akademi för rymdteknologi, som är programmets huvudtalesman, till Xinhua.

Enligt en WikiLeaks-rapport har Wang tidigare sagt att kraftverket skulle kunna generera upp till 100 MW elektricitet, och att den med sin storlek skulle bli det största människotillverkade föremålet i rymden.

Enligt en artikel i den kinesiska tidningen Guangming Daily bedöms projektet kunna kosta motsvarande sju biljoner svenska kronor.


Solpaneler på den internationella rymdstationen ISS den 22 januari, 2012. Kina vill bygga solenergiinsamlare som är många gånger större än så här och skicka energi tillbaka till marken med hjälp av laser eller mikrovågor, något som väckt oro över potentiella militära applikationer. (NASA)

Solpaneler på den internationella rymdstationen ISS den 22 januari, 2012. Kina vill bygga solenergiinsamlare som är många gånger större än så här och skicka energi tillbaka till marken med hjälp av laser eller mikrovågor, något som väckt oro över potentiella militära applikationer. (NASA)

Militärt hot

Stationens föreslagna laser- och mikrovågssystem har militär kapacitet som passar in perfekt i den kinesiska regimens hemliga ”Assassin’s Mace”-program. Det är ett antal strategier som ska göra det möjligt för Kina att besegra en teknologiskt överlägsen fiende, nämligen USA.

Både mikrovågs- och laserteknik kan användas som vapen mot satelliter eller för att störa ut elektronik och missilförsvarssystem.

En rapport som U.S. National Ground Intelligence Center släppte i september 2010 varnar för Kinas Assassin’s Mace-program och ”trumfkort”-vapen. Enligt rapporten innefattar det teknologi för att störa kommunikationer med kraftfulla mikrovågsvapen för att slå ut missilsystem och annan teknologi för att förstöra elektronik i stora områden.

Den kinesiska regimens rymdbaserade solkraftverk är ”en idé som stötts och blötts ett tag”, enligt Richard Fisher, forskare på Asian Military Affairs International Assessment and Strategy Center.

– Amerikanska tjänstemän har sagt att om man tar den där saken och vänder den horisontellt så kan den vara ett mycket kraftfullt vapen. Alla nätverk av solkraftverk i rymden som Kina kan tänkas bygga har stor militär potential, sade Fisher.

Han sade att Kina arbetar ”väldigt seriöst” med det här projektet och att medan väst har funderat över liknande koncept i årtionden så har den kinesiska regimen kunnat mobilisera tillräckligt med kapital för att faktiskt bygga ett sådant här system.

Fisher tillade att när programmet väl är färdigbyggt kommer det sannolikt att hamna under den kinesiska regimens militärapparats kontroll.


Solpaneler på den internationella rymdstationen ISS. (NASA)

Solpaneler på den internationella rymdstationen ISS. (NASA)

Långsiktigt mål

Diskussionerna kring den här teknologin började redan 1968 med en artikel i tidskriften Science, där den amerikanska vetenskapsmannen Peter Gleason presenterade ett förslag till en rymdbaserad kraftstation.

Tanken är att medan solpaneler på jorden får ett växlande solljus varje dag så skulle rymdbaserade system få ett nästan konstant ljus. Xinhua rapporterade att panelerna skulle kunna samla upp till tio gånger så mycket energi som de på jorden.

2010 hade den kinesiska regimen ”beslutat att kraft som kommer från utanför jorden, såsom solkraft och utveckling av andra rymdenergiresurser ska vara Kinas inriktning i framtiden”, står det i en rapport från Kinas akademi för rymdteknologi.

Man tillade att rymdbaserad solkraft och utveckling av soldrivna satelliter tillhör de ”utanför”-modeller som för närvarande utvecklas i Kina.

En modell för en rymdbaserad kraftstation ”aktiverades, godkändes och finansierades av industri- och informationsteknologiministeriet” år 2010, strax efter att forskarna lämnat in ett förslag till den kinesiska regimen, enligt rapporten.

Programmet har en lång utvecklingscykel. Rapporten beräknar att det första systemet i omloppsbana ska börja testas 2020, och att den första demonstrationen ska vara genomförd 2025.

Man beräknar att systemet kommer att kunna generera elektricitet 2035 och vara kommersiellt gångbart 2050.

Bland de största hindren finns det faktum att Kina för närvarande inte har den teknologi man behöver för programmet. Den kinesiska regimen kommer att behöva tunnare solpaneler och en raket som kan bära mer än 100 ton material ut i rymden.

För att stationen ska kunna fungera som kraftverk måste lasern eller mikrovågsteknologin kunna stråla energi till jorden samtidigt som den förlorar mindre än hälften av den i processen, vilket är en kapacitet som inte heller existerar i dagsläget.