Kina varnar omvärlden för att ta emot Dalai Lama
Dalai Lama i Rom den 9 februari, 2009. (Foto: Andreas Solaro/AFP)


Inför nästa veckas laddade årsdag för munkarnas uppror i Tibet varnade Kinas utrikesminister omvärlden för att låta Dalai Lama använda sig av deras territorier för att försöka skilja Tibet från Kinas kontroll.

Kinas regim ställde förra året abrupt in ett Kina-EU möte, i protest mot den franske presidentens möte med den tibetanske andlige ledaren Dalai Lama, vilken Kina fördömer som separatist.

Dalai Lama är en nagel i ögat för den kinesiske regimen. Sedan han flydde Tibet i mars 1959 efter ett misslyckat uppror, har han önskat att Tibet ska få större autonomi men inte fullständigt självständighet.

Enligt Reuters sade den kinesiske utrikesministern Yang Jiechi:

”För att utveckla relationerna med Kina så ska inte andra länder tillåta Dalai Lama att besöka deras länder för att använda sig av deras territorier för att låta honom engagera separatistaktiviteter för Tibets självständighet.”

På tisdagen infaller 50-årsdagen då den Nobels fredspris-vinnande munken fick fly för sitt liv i exil. Kina har styrt Tibet med järnhand sedan den kinesiska Folkets befrielsearmé marscherade in i regionen 1950.

Amnesty International och andra människorättsorganisationer har sagt att man under veckan fått tagit emot rapporter om kränkningar av mänskliga rättigheter i Tibet och i omgivande regioner.

Till den tyska tidningen Frankfurter Rundschau, sade Dalai Lama på fredagen att situationen är mycket spänd och att det kan ske ”en explosion av våld” när som helst, skriver Reuters.