Kina världens värsta fängslare av journalister 2014
Universitetsläraren, bloggaren och uiguren Ilham Tohti ser ut genom klassrumsfönstret innan en föreläsning i Peking, den 12 juni 2010. (Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)


Den kinesiska regimen hade flest journalister i fängelse i världen under 2014. I sin årliga rapport noterar Committee to Protect Journalists (CPJ), som arbetar för att skydda journalister över hela världen, att den kinesiska regimen har 44 journalister i fängelse.

Det är den högsta siffran någonsin för landet enligt CPJ, och Kina får därmed titeln ”2014 års värsta fängslare av journalister”.

Sammanlagt sitter 220 journalister i fängelse runt om i världen, vilket är strax under rekordsiffran hittills på 232, som kom 2012. CPJ har hållit räkningen sedan 1990.

Ungefär hälften av de fängslade kinesiska journalisterna är tibetanska och uiguriska journalister. Bland de uiguriska journalisterna finns den frispråkige läraren och bloggaren Ilham Tohti, som dömdes till livstids fängelse i september.

Överklagade inte dom i skenrättegång

Somliga av dem som finns på CPJ:s lista har suttit i fängelse i flera år nu.

Yang Tongyan, som är mer känd under sin pseudonym Yang Tianshu, dömdes till 12 års fängelse för ”statsomstörtande verksamhet” den 17 maj 2006. Han bidrog tidigare med artiklar till Epoch Times.

Den välkände kritikern av Kinesiska kommunistpartiet fick ett hårt straff eftersom han skulle ha ”valts” till ledare för en påhittad ”demokratisk kinesisk övergångsregering” som skulle ersätta kommunistpartiet när det faller. Yang har tidigare skrivit en artikel för Epoch Times där han uttryckte stöd för den politiska modellen.

Yang, som satt tio år i fängelse för att ha motsatt sig massakern på Himmelska fridens torg 1989, hävdar att han inte hade någon vetskap om att hans namn fanns med på det internetbaserade ”valet” som någon utanför Kina drog igång.

På grund av den snabba domen (Yang greps den 23 december 2005) drog Yang slutsatsen att han fått en skenrättegång, och beslöt sig för att inte överklaga, eftersom hans samvete var rent gällande anklagelserna, som han sade hade fabricerats av en paranoid regim, och var fullständigt orättfärdiga.

Enligt amerikanska PEN-centret hålls Yang i Dantu-distriktets interneringscenter i Zhenjiang, i östra Kina. Amerikanska PEN-centret gav honom år 2008 priset PEN/Barbara Goldsmith Freedom to Write Award.

Släktingar som besökte Yang i september 2013 sade att han led av kroniska sjukdomar som han inte fick bra behandling för.

Fängslad för sanningen

Yang fick dock åtminstone något slags behandling för sina åkommor. När grundarna av den kortlivade Epoch Times-byrån inuti Kina greps år 2000 blev de torterade, förhörda, tvingades till omänskligt slavarbete och fängslades i upp till 10 år.

Epoch Times startades som en nättidning i juli 2000 av en grupp kinesiska immigranter i Atlanta, i USA. Chefen för Kinabyrån, Zhang Yuhui, och hans team, levererade rapportering från det kinesiska fastlandet från sin lägenhet i Zhuhai i Guangdongprovinsen.

– Sajten presenterade ocensurerade nyheter för folk, särskilt kineser, eftersom kineser inte har någon tillgång till fria nyheter, sade Huang Kui, som tillhörde den ursprungliga personalen i Kina.

Huang var en av tio Epoch Times-journalister som greps när polisen knackade på deras dörr den 16 december 2000. Zhang Yuhui, Meng Jun och Shi Shaoping dömdes till tio års fängelse vardera. Huang Kui kom undan med fem år, kanske för att han skrev om internationella nyheter, medan de andra fokuserade på kinesiska angelägenheter, särskilt kommunistregimens förföljelse av Falun Gong.

Falun Gong är en traditionell kinesisk andlig metod baserad på principerna sanning, godhet och tålamod. Metoden förbjöds av kommunistpartiet 1999, strax efter att en statlig undersökning hade funnit att minst 70 miljoner kineser utövade Falun Gong, vilket var fler än medlemsantalet i kommunistpartiet.

Huang skickades sedermera till ett arbetsläger, där han tvingades arbeta 18 timmar om dygnet. Under en period var hans jobb att bryta upp pistaschnötskal med stora tänger.

– Jag fick stora blåsor på händerna av tängerna, mycket smärtsamt, berättade Huang. Emellanåt gav sig fängelsevakterna på honom med elektriska batonger.

Eftersom Huang också är Falun Gong-utövare tvingades han även utstå långa hjärntvättslektioner där fängelsepersonalen utan framgång försökte få honom att ge upp sin tro.

Huang släpptes den 15 december 2005. Han fick ett stipendium till Ohio State University i USA och är nu ingenjör och bor i delstaten Illinois.

Chefredaktören Zhang Yuhui, som var i trettioårsåldern när han greps, släpptes i december 2010. Han torterades svårt under sin fängelsetid, enligt Huang.

Attack mot pressen

I dag är den kinesiska regimen minst lika förtryckande mot pressen, om inte mer.


Utländska journalister arbetar på Himmelska fridens torg i Peking, 9 november 2014. (Fred Dufour/AFP/Getty Images)

Utländska journalister arbetar på Himmelska fridens torg i Peking, 9 november 2014. (Fred Dufour/AFP/Getty Images)

I den årliga rapporten för 2014 observerar CPJ även att kommunistpartiets ledare, Xi Jinping, har varit särskilt repressiv mot pressen under det gångna året.

Reportrar från internationella medier som New York Times, Reuters och Bloomberg har vägrats journalistvisum som straff för sådant de har rapporterat om som regimen inte gillat. Den kinesiska regimens språkrör, nyhetsbyrån Xinhua, meddelade även i juli i år nya mediaregler som förbjuder spridandet av ”statshemligheter”, men utan att definiera vad detta innebär exakt.

De här åtgärderna representerar en fortsättning på den ”brett anlagda attacken på yttrandefriheten sedan Xi Jinping tillträdde” år 2012, skrev CPJ.