Kina välkomnar Nordkoreas efterträdare
Några utvalda tidningar i Shanghai rapporterade om Nordkoreas ledare Kim Jong Ils död den 20 december. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)


Kommunistpartiets officiella medier sörjer Nordkoreas diktator Kim Jong-Ils bortgång, men önskar samtidigt att hans son snabbt tar över rollen som lämplig efterträdare.

Flera uttalanden och nyheter i kinesisk media visar kommunistpartiets stöd för sonen Kim Jong-Un, och hävdar att han redan har tagit kontroll över militären.

På Folkets dagblads framsida, kommunistpartiets propagandatidning, citerades Yang Jiechi, utrikesministern, att Kinas regim framför sin ”stora sorg och största sympati” för Nordkoreas diktators död.

Yang sade också att Kim var en “stor ledare” och en “nära vän till det kinesiska folket”.

Enligt nyhetsbyrån Xinhua sade Yang att Kim “ägnade hela sitt liv och sin tjänst till Demokratiska folkrepubliken Koreas socialistrevolution och uppbyggnad”.

Kinesiska medier försöker visa upp en balanserad bild. Å ena sidan hyllar man Nordkoreas socialistiska politik, en repressiv och brutal polisstat liknande Kina. Å andra sidan betonar man att Kim Jong-Uns styre kommer att stärka landets ekonomi, en dröm som Kinas kommunistledare har omhuldat i årtionden.

Nordkoreas ledare lever i lyx samtidigt som befolkningen svälter. Men med den nya Kim som ledare kommer politiken att medföra att folket får en bättre levnadsstandard så att de kan ”äta vitt ris och köttsoppa”, enligt Kim Jong-Uns egna ord, skriver Zhengzhou Evening News.

I ett försök att få den unge Kim att framstå i god dager, betonade kinesiska medier hans utbildning som utbytesstudent i Schweiz och att han gillar att titta på Jackie Chan-filmer.

Men den levnadsglade, unge diktatorn har samtidigt effektivt tagit kontroll över militären inom två dagar efter faderns död, enligt andra rapporter.

Enligt statliga medier har den ”Store efterträdaren” genomfört förändringar i Nordkoreas försvar, inklusive att pensionera militärofficerare och ta in nya män som är lojala mot honom. Han har också redan sått frön till sin egen personkult, enligt dessa medier, genom att förbereda ett porträtt av honom som folket ska hänga i sina hem.

En ledare i Kinas statskontrollerade Global Times, med rubriken, ”Kina stödjer starkt Nordkoreas smidiga övergång”, publicerades på flera kinesiska nyhetsportaler under tisdagen. I den nämns att Nordkorea är ett litet land som Kina måste skydda från främmande angrepp.

“Nordkorea är Kinas särskilda strategiska partner” betonar artikeln, “trots att dess kärnvapenfrågor och dylikt är ett problem för Kina”. Ledarartikeln nämner att den kinesiska regimens ”vänskap” med Nord är bra för Kinas stabilitet och ökar dess ”strategiska insats” i området.

Ledarartikeln avvisar den inhemska kritiken mot att den kinesiska regimen länge pumpat in pengar i Nordkorea, och förklarar att det är ett litet pris man får betala i kontexten “huvudstrategin” i “Kinas uppgång”.

Utländska experter har ofta sagt att det sista kommunistpartiet vill med sin granne i norr är ett förenat och demokratiskt Korea.

Samtidigt när Kim avled, hävdar medier att Nordkoreas militär provsköt två kortdistansmissiler från landets östkust. Japan har ökat sin militära beredskap mot Nordkorea i och med diktatorns död och den förändring som sker.

Översatt från engelska.