Kina vägrar frige MR-aktivist trots behov av medicinsk behandling
Demokratiaktivister visar upp en bild på Chen Guangcheng under en demonstration i Hongkong. (Foto: Mike Clarke/AFP/Getty Images)


Chen Guangcheng, en blind människorättsaktivist, släpps inte ut ur fängelset trots att hans hälsa blir allt sämre rapporterar Taiwanbaserade Central News Agency. Chens fru, Yuan Weijing, sade att vanvården i fängelset har lett till hennes makes dåliga hälsa.

Chen greps 2006 efter att han avslöjat fall med tvångsaborter i Shandongprovinsen. Han dömdes till fyra år och tre månaders fängelse för att ha ”skadat egendom och organiserat upplopp”.

Förra året tilläts Yuan bara träffa sin make en gång, trots att hon enligt fängelsets egna regler har tillåtelse att besöka honom en gång i månaden.

Enligt BBC:s kinaavdelning besökte Yuan sin man i fängelset i december och blev då förfärad över att se hur mager, hopsjunken och sjukligt gult ansikte Chen fått i fängelset. Yuan sade att Chen lidit av återkommande diarréer och blödningar sedan i juli förra året. Hon ansökte då om att han skulle få läkarundersökas.

Trots detta gjorde fängelset bara en rutinundersökning och hävdade att man saknade utrustning. Yuan ansökte flera gånger om att Chen skulle bli villkorligt frigiven på grund av att hans behov av medicinsk behandling och eftersom han ändå avtjänat halva straffet. Tjänstemännen sade till henne att det inte var deras sak att besluta om detta.

Departementet gav inget svar på ansökan om en fullständig medicinsk undersökning förrän helt nyligen.

Yuan förklarade att fängelset gav Chen orenat vatten trots att de visste att han led av svår diarré, Hon sade att hon oroade sig för hans psykiska tillstånd och klagade på att fängelsepersonalen varken låter honom lyssna på radio eller TV eller läsa några böcker med blindskrift och att han därmed är helt isolerad från omvärlden.

Yuan har vid ett tillfälle vänt sig till kommunistpartiets ledare Hu Hintao och krävt att myndigheterna ska sluta trakassera henne och hennes familj. Sedan hela den här affären började har hennes hus bevakats av minst tio personer, berättar hon.

Tillsammans med människorättsorganisationen Chinese Human Rights Defender har hon vädjat till myndigheterna att de ska förse Chen med vård.

Översatt från:http://en.epochtimes.com/n2/content/view/10629/


Mest Lästa