Kina utvecklar egen investeringsbank
Affärscentrum: Två kvinnor promenerar förbi Shanghais centrala affärsdistrikt. Kina har ett stort intresse av att utveckla dess egen globala investeringsbank för att konkurrera med banker i Europa och USA.


Goldman Sachs Group Inc var den ledande investeringsbanken för fusioner och uppköp de första nio månaderna 2010, enligt Financial Times investeringsbanktabell.

Goldman, USA-baserade JP Morgan Chase & Co och Japan-baserade Nomura Securities Co är Asiens ledande investeringsbanker – och företag som kineserna kastar blickarna på för att köpa upp med hjälp av sin egen jätte som investeringsbank.

Den Peking-baserade Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) är en av Kinas ”fyra stora” banker och har numera också blivit en investeringsbank. I september var den en av de gemensamma ägarna i brasilianska oljeföretaget Petrobras, värt 80 miljarder dollar i aktiemarknadsandelar, dess enda asiatiska, enligt företaget.

Detta är ett stort steg för en kinesisk bank. Ingen kinesisk bank har spräckt den globala topp 20-rankningen i de senaste investeringsbankernas tabell, en rankning för toppglobala säkerhetsfirmor av avgifter och marknadsandelar.

Nomura var det enda asiatiska företaget på listan. Nomura är stora på den amerikanska marknaden, och för två år sedan förstärkte man dess position i Asien efter att ha köpt upp USA-säkerhetsfirman Lehman Brothers Holdings asiatiska företag med säte i Tokyo.

Kinas mest kända investeringsbank är CICC (China International Capital Corp.) som är uppbackat av USA-baserade Morgan Stanley & Co. CICC är en av de största investeringsbankerna i Hongkong.

– Ett dilemma för en kinesisk bank som ICBC versus Nomura, är att Kinas kapitalmarknadsstruktur är stängd. Det är inte så som att kinesiska investerare – även om de vill – kan gå ut och investera i aktier runt om i världen, sade Jay Ritter professor vid Floridas universitet, i en Reuters-artikel.

Kanske Petrobras plockade ICBC för dess marknadsnärvaro i Hongkong och Shanghai, två marknader som den brasilianske jätten troligtvis riktar blickarna mot för expansion.

I vilket fall som helst vill Kina växa inom investeringsbankssfären – traditionellt en ”sammanhängande” grupp av företag med omfattande historia och nätverk – utomlands.

Den här månaden köpte ICBC upp Fortis Securities, den USA-baserade mäklaren för den nu nedlagda belgisk-holländska Fortis N.V./S.A.

Då Fortis i USA är litet, är det en auktoriserad mäklare som tillåter ICBC att kringgå avgifterna som United States Security and Exchange Commission tar ut för utländska inlåningsverksamhet för att ägna sig åt säkerhetsaffärer i USA.

Fortis tillstånd och västerländska know-how kan visa sig värdefullt för ICBC och kineserna. Men just nu bagatelliseras dess betydelse för uppköp.

– Det är fortfarande ingen stor grej, sade ICBC:s ordförande Yang Kaisheng i en intervju med Reuters efter affären.

– Medierna borde inte fästa så mycket uppmärksamhet kring detta.

Översatt från engelska: