Kina upptäckte nervgas vid gränsen mot Nordkorea
Vänskapsbron mellan Kina och Korea som leder från Dandong i Liaoningprovinsen över floden Yalu till den nordkoreanska staden Sinuiju. (Foto: Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)


Kina har upptäckt dödlig nervgas vid gränsen mot Nordkorea och man misstänker ett oavsiktligt utsläpp, enligt en japansk nyhetsrapport från den 9 oktober.

Den kinesiska militären har tidigare intensifierat sina övervakningsaktiviteter efter att man identifierade den mycket giftiga gasen sarin i Liaoningprovinsen i november förra året och igen i februari i år, enligt japanska tidningen Asahi Shimbun, som citerade anonyma källor inom den kinesiska militären.

Kinesiska specialstyrkor hittade spår av sarin i vinden som blåste in från Nordkorea när man utförde rutinundersökningar enligt artikeln.

Yongbo Liang, professor i Kemi vid Chinese University i Hongkong sade att en mycket liten dos sarin räcker för att paralysera nervsystemet. Fastän gasen är lättflyktig och mindre farlig ute i luften är den fortfarande skadlig, sade han. Liang menar att incidenten bör uppmärksammas och att källan måste hittas.

En kemifabrik i Sinuiju, nära gränsen, misstänks vara kopplad till den nordkoreanska militären, enligt den japanska rapporten. Sydkoreas försvarsrapport från 2008 nämner att Nordkorea började framställa kemiska vapen på 80-talet och man misstänker att de  har lagrat upp till fem tusen ton kemiska vapen.

Kina misstänker att gasen kom ifrån ett experiment eller en olycka.

En invånare i gränsstaden Dandong i Liaoningprovinsen sade till Radio Free Asia att han inte sett några rapporter om detta i media och var orolig för säkerheten.

En annan invånare sade att han kände sig hjälplös eftersom det inte finns några kanaler att ta reda på om det hela är sant eller ej.

En regeringsföreträdare i Dandong sade till reportern att de uppdaterats om den japanska artikeln och hade begärt få veta detaljer om incidenten.

– Vi fick reda på det genom vår miljöskyddsbyrå i morse. Vi behöver bekräfta om de här uppgifterna stämmer och sedan agera utifrån det, sade han.

Den giftiga gasen sarin utvecklades i Tyskland innan första världskriget och användes i den dödliga nervgasattacken på Tokyos tunnelbana 1995.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/23655/