Kina tros behöva invandrare för att klara ekonomin i framtiden
En äldre man håller en bäbis i famnen medan han cyklar på en väg i Kinas huvudstad Peking den 8 september 2015. Kinas befolkning kommer att ha ett ökande antal äldre under de kommande åren, på grund av Kinas ettbarnspolitik. Foto: Wang Zhao/AFP/Getty Images


Kina kommer att behöva invandring för att klara ekonomin framöver, på grund av en åldrande befolkning, skriver Pensionärernas Riksorganisation (PRO).

År 2037 kommer en tredjedel av Kinas befolkning vara över 60 år. När mer än 30 procent av ett lands befolkning är över 60 år säger man att det är ”hyperåldrat”. Kina är alltså på god väg att bli hyperåldrat, och Japan är redan där.

Åldersfördelningen beror till stor del på Kinas ettbarnspolitik, som begränsat barnafödandet under en lång tid, enligt organisationen HelpAge International som för statistik över äldres livssituation i 96 länder.

Om 15 år kommer det att finnas 1,4 miljarder människor över 60 år i världen. Det är en ökning med drygt 55 procent jämfört med dagens 900 miljoner. Enligt HelpAge saknar många länder en plan för hur man ska hantera situationen med att en allt större andel av befolkningen åldras.

Kina kommer att behöva invandring för att klara ekonomin framöver, på grund av en åldrande befolkning, skriver Pensionärernas Riksorganisation.