Kina trappar upp striden mot anticensurtjänster på nätet
Internetcafé i Kina. Foto: Liu Jin/AFP/Getty Images


I kölvattnet av Kinas stora firande av 70-årsdagen av segern i andra världskriget, har regimen satt igång en ny våg av censur på internet. Bland annat har man slagit ner på en populär tjänst för att kringgå ”den stora brandväggen”, alltså blockeringen av sidor och sökresultat, och attackerat sajter som motverkar censuren i Kina.

Användare av tjänsten Astrill, som är ett VPN, alltså ett virtuellt privat nätverk för att kringgå ”den stora brandväggen”, fick ett meddelande under helgen om att ”ökad censur” hade blockerat dess protokoll. Företaget skrev vidare att man arbetar på en uppdaterad version av appen för att ta sig runt begräsningarna.

Innan 70-årsjubiléet attackerades även utvecklarsajten GitHub med en så kallad DDoS-attack, Det innebär att ett stort antal datorer som kapats attackerar ett enda mål med massor av förfrågningar, vilket överlastar dess system och gör så att sajten temporärt måste stängas. GitHub har attackerats förut i liknande syfte.

Veckan innan attacken mot GitHub pressades även de kinesiska utvecklarna av ShadowSocks (som också används för att kringgå regimens brandvägg) av polisen till att stänga sin sajt.

Del av större strategi

De här incidenterna är en del av ett större försök att strama åt regimens kontroll över internet, som började i slutet av förra året, när de vanliga, klientbaserade metoderna för att komma åt Gmail, som länge varit förbjudet i Kina, blockerades.

I januari rapporterade People’s Daily att ”den stora brandväggen” hade uppgraderats, och därefter började populära VPN som TunnelBear, Strong VPN och Astrill uppleva problem.

Kinas nätcensur har lett till en stor marknad för tjänster som kan kringgå ”den stora brandväggen”, och några av de mest användbara verktygen, som Freegate och Ultra-Surf, har inte skapats i Kina, utan av kineser som bor utanför Kina.