Kina testar överljudsmissil som kan gå om USA:s kärnvapenförsvar
Konstnärs bild av Darpas Hypersonic Technology Vehicle (HTV-2). Den kinesiska regimen gjorde nyligen sitt fjärde test av en överljudsmissil. (Darpa)


Det Kinesiska kommunistpartiet bekräftade sitt fjärde test av en överljudsmissil som kan bära kärnvapen och som påstås vara tillräckligt snabb för att gå om USA:s försvar.

Överljudsmissiler har som mål att nå hastigheter över Mach 5 (över 6 125 km/tim.), vilket skulle göra det möjligt för dem att slå mot mål med kort varsel och vara mycket svåra att skjuta ner.

Under det senaste testet av missilen ska den kinesiska regimen ha ”genomfört manövrar som visade dess förmåga att penetrera missilförsvarssystem”, enligt en webbplats för krigsmateriel, army-technology.com.

Det rapporteras att kinesiska militära analytiker ”tolkade försöket som ett svar” på att USA genomförde övningar för fri sjöfart nära den kinesiska regimens konstgjorda öar i Sydkinesiska havet.

Den kinesiska militärens överljuds glidfarkost (HGV,) har av Pentagon kallats WU-14. Militären har testat missilen tre gånger tidigare: i januari, augusti och december 2014.

WU-14 påstås kunna nå 12 360 km/tim., vilket är överljudshastighet på gränsen till att nå upp till hög-överljudshastighet (mellan 12 360 och 26 152 km/tim.). De hastigheter som uppnåtts av WU-14 har inte verifieras av oberoende part.

Amerikanska tjänstemän oroas av att missilen kan komma att bära kärnstridsspetsar. En kongressrapport från 2014 varnar för att ”HGV skulle kunna göra nuvarande amerikanska missilförsvarssystem mindre effektiva och potentiellt föråldrade”.

Både Kina och USA försöker att utveckla nästa generations teknik. Det kinesiska testet kommer när Pentagon håller på att utforma en ny överljudsrobot inför kommande tester, och de kommer att bygga på tester man de gjort med överljudsmissilen X-51 WaveRider i maj 2013. Missilen kunde accelerera till Mach 5,1 (cirka 5 472 km/tim.).