Kina störsänder mot fria radioprogram
En kinesisk man lyssnar på radionyheter. (Foto: AFP/Getty Images)


De amerikanska radiostationerna Voice of America och Radio Free Asia har störts ut ”nästan totalt” av den kinesiska kommunistregimen, enligt lyssnare i Kina.

De två programmen, som får sina ekonomiska medel från USA:s regering, har som uppgift att stötta och sprida fri information på platser där censur råder. De sänder kortvågsradio via satellit in i Kina, men sedan början av augusti har de dränkts ut av störningar.

En lyssnare, en läkare bosatt i Peking, sade att det kinesiska kommunistpartiet använder en störsändare som gör det odrägligt att lyssna.

– Jag lyssnar troget på båda
programmen, men under en lång tid har jag haft svårt att stå ut med kommunistpartiets störningar. Det är ett oväsen som låter som maskingevärseld hela tiden och det gör mig verkligen rastlös. Från augusti har båda programmen störts ut nästan helt, det finns ingen signal kvar.

En annan lyssnare från Guangxi-provinsen sade att regimen stör ut signalerna för att de är rädda, men att deras taktik bara förargar folket.

– Jag brukade lyssna varje dag. På sistone har jag varit tvungen att ladda ner programmen från internet. Kommunistpartiet är så rädda för demokratins röst. När OS började närma sig störde de ut de här två programmen helt. Det här gör folk väldigt arga.

Störsändningarna är bara
den senaste stenen i den mur av censur som omringar landet, kommenterade en tredje lyssnare från Kina.

– Det är precis som när kommunistpartiet fick Eutelsat att stänga ner NTDTV:s sändningar till Kina. Det är en kedjereaktion. Inom Kina blockerar partiet information, driver ”Golden Shield”-projektet och håller tiotusentals internetpoliser i arbete.

Det franska satellitföretaget Eutelsat stängde ner den oberoende kinesiskspråkiga TV-stationen NTDTV:s signal den 16 juni, under förevändning att tekniska problem hindrade satelliten från att sända in i Kina.

Den 23 juni hävdade en representant för Eutelsat i Peking i en hemlig konversation som senare avslöjades av Reportrar Utan Gränser att denna skandal i själva verket beordrats av företagets VD i Frankrike, Giuliano Barretta. Det skulle ha skett efter påtryckning från den kinesiska radio- film- och TV-byrån.

– Det är svårt att förstå att deras ondska har nått utomlands. De hotar den fria världen, tillade den tredje lyssnaren.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/china/ccp-ntdtv-voa-jamming-2616.html