Kina slår tillbaka mot USA:s cyberbrottsåtal
IBM:s bås på teknologimässan CeBIT i Hannover, Tyskland. Kina pressar nu sina banker att ersätta sina IBM-servrar med inhemska alternativ som ett svar på USA:s cyberbrottsåtal mot kinesiska militärer.(Foto: John MacDougall/AFP/Getty Images)


Kina har agerat mot USA på flera fronter som ett svar på att det amerikanska utrikesdepartementet åtalade fem kinesiska militärer för cyberbrott i deras frånvaro. Kinas agerande, som innefattar att slå mot amerikanska teknikföretag, är inte helt olikt hur man agerade när amerikanska mediaföretag i december förra året efter flera avslöjande artiklar om toppnamn inom kommunistpartiet.

I tisdags började Kina pressa sina egna banker att sluta använda IBM-servrar och gå över till inhemska produkter. Samtidigt riktade man hård kritik mot nätverksföretaget Cisco, och publicerade en rapport där man anklagar USA för spioneri.

Det sistnämnda svaret är till för allmänheten, ett sätt att försöka likställa USA:s säkerhetsrelaterade spionage med Kinas rent ekonomiskt motiverade spionage. Det andra kan ses som en varning till det privata näringslivet: Håll tyst om du vill göra affärer med oss.

Redan den 20 maj förbjöd Kina användningen av Windows 8 i statliga datorer. Därefter, den 25 maj, beordrades kinesiska statsägda företag att kapa banden med amerikanska konsultfirmor. Och därefter följde de ovan nämnda attackerna på IBM och Cisco.

Det här var en reaktion som amerikanska företag räknat med; det visade sig under bevisinsamlingen till åtalet mot de fem kinesiska militärerna att amerikanska företag är rädda för att träda fram och säga att Kina spionerar på dem, just för att de är rädda för att skada sina affärer med Kina.

När New York Times och Bloomberg under 2013 publicerade grävande reportage som var obekväma för den kinesiska regimen straffades de bland annat genom att journalister nekades visum eller fick sin förnyelseprocess fördröjd. Bloomberg stoppade också vissa artiklar, som ett resultat av påtryckningarna.

Rapportering av Joshua Philipp