Kina sämst i klassen när det gäller frihet på internet
En man går in på kinesiska mikrobloggföretaget Sina Weibos kontor. Kinas internet är ofriast av alla de 65 länder som Freedom House undersökt. (WANG ZHAO/AFP/Getty Images)


Internetfriheten i världen har försämrats ytterligare, men ingenstans är det så illa som i Kina. Landet kom sist i organisationen Freedom Houses årliga rankning.

Enligt organisationen var 2015 det femte året i rad som man dokumenterat en försämring när det gäller internetfriheten. Allt fler regeringar världen över censurerar information på nätet. Dessutom utvidgas hela tiden användningen av övervakningsprogram, och man slår allt mer ner på verktyg för att garantera personlig integritet på nätet.

I förra årets rapport var det bara Iran och Syrien som hamnade lägre än Kina. 2015 ligger de på en delad nästsistaplats, med Kina allra sist. Nordkorea nämns inte i undersökningen, eftersom det inte finns tillräckligt utbredd tillgång till internet i landet.

Freedom House listade flera skäl till varför internetfriheten minskar. I 42 av de 65 länderna som undersökts har myndigheterna sagt till privata internetföretag att ta bort innehåll som handlar om religiösa, politiska eller sociala frågor. I fjol var det bara 37 länder på den listan.

I Kina har regimen försökt genomdriva ett tvång att registrera sig med sitt verkliga namn på nätet, i ett försök att göra det omöjligt att driva en anonym blogg eller posta saker utan att använda sin riktiga identitet. Regimens censurapparat har också använts till att genomföra så kallade ”stora kanonen”-attacker, där man fångar in all internettrafik mot en sajt och riktar den mot en annan, som då kraschar.

Dessa åtgärder, och andra, ”läggs till den sortens typiska kinesiska censurverksamhet som alla som varit i landet har blivit vana vid – oåtkomligt Facebook och Twitter, meddelandeappar som vägrar skickar meddelanden om politiskt känsliga ämnen, virala filmklipp som plötsligt försvinner, och det faktum att i stort sett inget som har med Google att göra, från kartor till översättning, funkar”, skriver Freedom House.

De fem högst rankade länderna i rapporten Island, Estland, Kanada, Tyskland och USA. (Sverige är inte med bland de undersökta länderna.)