Kina rör sig mot höjd kärnvapenberedskap
Den kinesiska militären visar upp sina DF-5B missiler under en militärparad på Himmelska fridens torg i Peking den 3 september 2015. Enligt rapporter överväger Kina att höja sin kärnvapenberedskap. (Foto: Rolex Dela Pena /AFP/ Getty Images)


Kina kan komma att ändra sin kärnvapenpolicy från att man ska kunna överleva ett kärnvapenkrig, till att man håller sina kärnvapen i högsta beredskap, och är redo att avfyra missilerna på ett ögonblick.

Diskussioner inom Kinas militär på sistone ”tyder på att pressen för en förändring av Kinas hållning i kärnvapenfrågan ökar”, enligt en ny rapport från den opinionsbildande organisationen Union of Concerned Scientists.

Enligt rapporten kan Kina vara på väg i en riktning där man kommer att avfyra kärnvapen vid blotta varningen om ett förestående angrepp på landet.

Som rapporten noterar har USA redan hundratals kärnvapen som befinner sig i denna nivå av högsta beredskap. Om Kina ändrar sin policy kommer hotet om ett kärnvapenkrig att öka.

”En sådan förändring skulle dramatiskt öka risken för att länder angriper varandra med kärnvapen, medvetet eller genom en olyckshändelse – en farlig förändring som USA skulle kunna hjälpa till att undvika”, konstaterar rapporten.

Under 2012 höll Kinesiska kommunistpartiets ledare Xi Jinping ett tal om kärnvapenpolitiken. Han uppmanade då kärnvapentrupperna att ”upprätthålla en hög beredskapsnivå … så att vi säkerställer att vi är redo om någonting händer.”

Kina testar överljudsmissil som kan gå om USA:s kärnvapenförsvar