Kina redo för stora förändringar enligt dissident
Yang Jianli deltog i en demonstration mittemot Vita huset när det Kinesiska kommunistpartiets vice ordförande, Xi Jinping, besökte Washington den 14 februari. (Foto: Shar Adams / Epoch Times)


– Kina är likt en flod med en stor damm som blockerar flödet och vatten ansamlas hela tiden, sade kinesiske aktivisten Yang Jianli till denna reporter under en intervju för att tala om de dramatiska händelser som sker i Kina i dag och möjligheterna till att demokratiska reformer utvecklas.

Alla möjliga sorters problem kan bilda sprickor i dammen och kan vara början på slutet för det kinesiska kommunistpartiets (KKP) diktatur, säger han. Några av de exempel som Yang radar upp är: massakern på Himmelska fridens torg; fallet med Chongqingtjänstemannens avhopp vid USA:s konsulat, vilket resulterat i att några av KKP:s nyckelpersoner har marginaliserats; ökade protester runt om i Kina över korrupta tjänstemän; eller förföljelsen av Falun Gong-utövare i Kina

– Varje liten händelse kan trigga igång en större förändring, säger han och tillägger:

– Den tändande gnistan kan ske där folk minst anar det.

Yang innehar två doktorsgrader, en i politisk ekonomi från Harvard University och en i matematik från University of California-Berkeley. Han tvingades fly från Kina efter massakern på Himmelska fridens torg 1989, men återvände 2002 trots att han var en av de 50 dissidenterna som svartlistats av regimen. Han frihetsberövades olagligt och dömdes 2004 till fem års fängelse för spioneri och för att olagligt ha tagit sig in i Kina.

Människorättsgrupper drev omfattande kampanjer för att få honom fri. Även Harvards och Berkeleys universitet och en grupp bestående av 40 senatorer inklusive Hillary Clinton och John McCain bedrev en kampanj. Detta ledde till att president George W. Bush kunde få Yang fri från fängelset men under förutsättningen att han lämnade Kina.

Yang anlände till USA i augusti 2007 och bor numera i Washington.

Massakern på Himmelska fridens torg skedde som ett svar på studenternas protester för demokratiska reformer i Peking. Myndigheterna kallade in militären, inklusive stridsvagnar som sköt mot studenter och civila. Det exakta dödstalet är fortfarande okänt. Man uppskattar att det rör sig om allt från flera hundra till tusentals. Allt sedan dess har ämnet varit bannlyst från diskussioner i Kinas offentliga rum.

Ett anmärkningsvärt undantag inträffade emellertid förra veckan då dussintals kinesiska tidningar skrev om årsdagen av Hu Yaobangs död. Hu var kommunistpartiets generalsekreterare som ville införa politiska och ekonomiska reformer. Hans död den 15 april 1989 inspirerade studenterna till att samlas på Himmelska fridens torg för att bilda demokratirörelsen.

Yang sade att tidningsartiklarna till Hus minne runt årsdagen kan ses som ett tecken på en begynnande reformprocess.

– Det här visar att det finns personer inom regeringen med maktpositioner som kan få ut den här nyheten, men är samtidigt inte tillräckligt mäktiga för att finna en politisk lösning på massakern på Himmelska fridens torg och träda in på vägen till en övergång till demokrati, sade han.

Yang tror att den nuvarande kinesiske ledaren, Hu Jintao, kanske inte är emot en lösning på frågan om massakern på Himmelska fridens torg, men han tror att själva tidpunkten är en känslig fråga.

– Jag tror inte det finns några psykologiska barriärer i någons hjärta eller sinne för att lösa denna mycket viktiga fråga, men problemet kvarstår om hur man ska göra det och vad de omedelbara konsekvenserna blir av att göra det, sade han.

Om en seriös lösning på massakern ska nås, är det av stor vikt att den högt respekterade Zhao Ziyang, som var partisekreterare vid den tiden, får upprättelse, sade Yang. Zhao Ziyang stod upp för studenterna och hölls i husarrest tills han avled 2005. Hans död erkändes knappt i Kina, än mindre fick han någon offentlig begravning.

Yang säger att han hoppas att förändringens underströmmar ska växa till “en stor våg inom regeringen att samarbeta för att låta Kina ta vägen mot politiska reformer”.

– Detta kommer att ta tid, men det är vad vi hoppas på, sade han.

Han betonar emellertid att någon diskussion eller signal om att öppna upp inte har någon vikt om det inte blir någon betydande förändring av de mänskliga rättigheterna. Framför allt krävs ett frisläppande av alla som sitter fängslade på grund av sin politiska eller religiösa övertygelse.

– Vi måste ha mänskliga rättigheter innan vi kan diskutera några som helst politiska frågor, sade han.

Han är medveten om att många är rädda att kommunistpartiets oundvikliga fall kan leda till instabilitet, men tror ändå inte att det blir så. Yang tror att kinesisk ”pragmatism” kommer att bestå och ”självorganiserade samhällsgrupper” kommer att bildas för att behålla stabiliteten.

– Jag är inte pessimistisk som många andra när det gäller folket. Jag tror att de kan, de har kvaliteter och kan överleva övergångsperioden, sade han och tillade:

– Jag säger inte att det kommer att bli lätt. Jag tror att vägen är mycket tydlig, men också mycket ojämn.

Artikeln på engelska.