Kina rapporterar första handelsunderskottet på sex år
Kina rapporterade sitt första handelsunderskott på sex år, men yuanen förväntas fortfarande stiga. (Foto: AFP/Getty Image)


Denna vecka rapporterade Kina det första handelsunderskott man haft sedan april 2004, men det förväntas vara tillfälligt och analytiker förväntar sig fortfarande att yuanen ska stiga snart.

Kinas tulladministration sade att Kinas handelsunderskott – hur mycket mer man importerat än exporterat för – låg på 7,24 miljarder dollar i mars, mestadels på grund av en ökad import av råmaterial som järnmalm, koppar och råolja, som behövs inom tillverkningsindustrin.

Som en jämförelse hade Kina ett handelsöverskott på 14,2 miljarder dollar i januari och 7,6 miljarder i februari. Senaste gången Kina rapporterade ett underskott var april 2004, då på 2,3 miljarder dollar.

”Underskottet kommer sannolikt användas som bevis på att handeln anpassar sig trots att Kina inte justerat sin valuta, men vi tror inte att det är tillräckligt för att avvärja en höjning av yuanen de kommande månaderna”, sade analytikern Brian Jackson i en Reutersrapport.

Underskottet kommer vid en tidpunkt då västliga stormakter pressar Kina att lätta på sin valutakontroll och låta yuanen stiga. Så här långt har de kinesiska myndigheterna hindrat yuanen från att flyta för att på konstgjord väg hålla valutan låg, för att kunna öka export.

Kina införde stabilisering i juni 2008 för att bekämpa den ekonomiska krisen.

Vissa analytiker menar att även fast underskottet tillfälligt kan lätta på trycket gällande yuanens värdering, kunde en förändring i valutapolitiken komma snart. Förra veckan stannade USA:s finansminister Timothy Geithner till i Kina på väg hem från Indien för att diskutera Kinas valutasituation.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/33126/