Kina på väg att förlora sin roll som ”världens fabrik”
Arbetare i en skofabrik i Jinjiang i Fujianprovinsen i södra Kina, 17 september 2013. Ett stort antal tillverkningsföretag har gått i konkurs eller lagts ner i Kina på senare tid. (STR/AFP/Getty Images)


Allt fler tillverkningsföretag i Kina går i konkurs, stänger eller lämnar landet, enligt statliga kinesiska medier. Trenden, som kunde observeras under andra halvan av 2014, innebär att Kinas roll som ”världens fabrik” försvagas.

Två stora, välkända OEM-företag – alltså företag som tillverkar slutprodukter som sedan säljs under ett annat märke – i Suzhou i sydöstra Kina gick i konkurs i december, enligt statliga China National radio.

Taiwanfinansierade United Win Technology i Suzhou meddelade sin konkurs den 5 december. Företaget hade under sin bästa period över 20 000 anställda. När de gick i konkurs var bara 3 000 av dem kvar. Företaget arbetade för Apple, och sedan för den kinesiska smartphonetillverkaren Xiaomi under ett par år.

Silitech Technology i Suzhou, även det ett Taiwanfinansierat företag, meddelade att man lade ner den 28 november 2014, och sade upp de flesta av sina anställda. Företaget, som tidigare hade över 10 000 anställda, producerade framför allt mobiltelefontangenter till Nokia. Allt eftersom pekskärmar har blivit populärare har produktionen av tangenter fasats ut ur branschen.

Zhaoxin Communications Industrial i Dongguan, som sysslar med utveckling och produktion av mobiltelefoner, gick inte bara i konkurs; dess ordförande försökte dessutom begå självmord. Den 4 januari bekräftade en högt uppsatt chef på Zhaoxin Communications att ordföranden Gao Min hade försökt ta sitt liv, enligt statliga Southern Metropolitan Daily. Han vårdades fortfarande när den här artikeln skrevs.

Minst tre pekskärmsdatortillverkare i Shenzhen i Guangdongprovinsen ansökte om konkurs under andra halvan av 2014, inklusive Keen High Technology, som är känt för sina högkvalitativa produkter.

Bara under oktober förra året gick även 10 stora skotillverkare i staden Dongguan i konkurs, enligt statliga medier. Branschfolk beräknar att över 100 stora fabriker kommer att ha gått i konkurs eller lagts ner innan det kinesiska nyåret i februari, enligt statliga China Times.

Ökade kostnader för arbetskraft
En kinesisk expert på dator- kommunikations- och konsumentelektronikindustrin, Liang Zhenpeng, gav tre förklaringar till OEM-företagens konkurser:

– För det första försvagas kapitalkedjan när kunder går i konkurs eller gör förlust. För det andra drabbades stora aktieägare i OEM-företagen av finanskrisen och måste dra tillbaka investeringar. För det tredje kan inte OEM-företagens föråldrade teknologi hinna ikapp teknikutvecklingen.

Förutom detta har de ökade arbetskraftskostnaderna minskat Kinas fördel när det gäller produktionskostnader, vilket spelar en nyckelroll i tillverkarnas konkurser. Professor Frank Tian Zie på University of South Carolina sade till Epoch Times att ”Kinas kostnader för arbetskraft stiger på grund av inflationen” och att detta kommer att försätta än fler tillverkare i konkurs, vilket i sin tur leder till att utländskt kapital lämnar Kina och arbetslösheten ökar.

Många av de ovan nämnda konkurserna ledde till stora protester bland de uppsagda arbetarna som inte fick ut fördröjda löner och bonusar. ”Efter plötsliga konkurser finns det ett stort antal arbetslösa i samhället. Det är svårt att lösa alla sysselsättningsproblemen i Kina på kort sikt”, sade en partitjänsteman i Suzhou till China Times.

Ekonomen Roy Chun Lee sade till Deutsche Welle i oktober att Kina inte längre är världens fabrik. Många taiwanesiska företag har dragit tillbaka sina investeringar i Kina, och fler företag från andra länder, som till exempel europeiska företag, kommer att följa efter när arbetskraften blir allt dyrare i Kina, enligt Lee.