Kina och Ryssland ställer sig utanför arbetet mot kärnvapenterrorism
Ledarna för deltagarländernas delegationer pratar uppsluppet efter att de fotograferats vid avslutningen av toppmötet om kärnsäkerhet i Haag. (Foto: Robin van Lonkhuijsen/Getty Images)


35 av världens länder enades på tisdagen om att utöka insatserna för att minska risken för terrorangrepp med kärnvapen och ”smutsiga bomber”, vid ett toppmöte i Haag, Nederländerna. Dock ställer sig stora länder som Kina, Ryssland, Indien och Pakistan utanför samarbetet. Totalt deltog 53 länder i toppmötet. Iran och Nordkorea fanns inte på plats.

De länder som har gjort överenskommelsen lovar att införa internationella riktlinjer om kärnsäkerhet i sina nationella lagar, samt att utländska experter ska få utvärdera deras arbete för att minska risken för kärnvapenterrorism.

– Risken är kanske inte så stor men det går inte att förneka att den finns, säger kärnsäkerhetsexperten Anita Nilsson till Ekot.

Sedan USA:s president Barack Obama år 2010 initierade de internationella toppmötena om kärnsäkerhet har antalet länder som har tillräckligt med material för att kunna bygga atomvapen minskat från 39 till 25.

– Jag anser att detta är grundläggande för hela världens säkerhet, sade Obama på toppmötets avslutande presskonferens.

Fotnot: ”Smutsiga bomber” syftar på vapen som sprider radioaktiva ämnen utan att det sker en kärnreaktion i dem.