Kina misstänks ha placerat sjömålsrobotar på Paracelöarna
En robot avfyras på vad som tros vara Woody Island i Sydkinesiska havet. Bilden visades på en bloggpost på det kinesiska bloggsajten Weibo. Bilden tyder på ökad kinesisk beväpning av de omtvistade öarna. (Foto: Weibo, via IHS Jane’s)


Nya bilder visar att Kina kanske håller på att ytterligare militarisera omtvistat territorium i Sydkinesiska sjön, genom att placera sjömålsrobotar på Woody Island.

På den kinesiska bloggsajten Weibo postades den 20 mars en bild av en sjömålsrobot som avfyrades på vad som såg ut att vara Woody Islands. Roboten har en räckvidd på cirka 400 kilometer och är konstruerad för att sänka moderna krigsfartyg.

I en rapport från underrättelseföretaget IHS Jane´s förklarade Richard Fisher från International Assessment och Strategy Center att bilden verkade trovärdig.

”Försvarsanalytiker har under flera år varnat för att Kina är på väg att försöka stänga området i Sydkinesiska havet genom att beväpna öarna.”

Enligt Fisher överensstämmer bilden av missilen med bilder av YJ-62 som publicerats i kinesiska militära tidskrifter. Han noterar också att bilden visar en radarkupol, som enligt kinesiska bloggare stärker uppfattningen att missilen avfyras från just Woody Island.

Det är en utveckling som stämmer bra med kinesisk nyhetsrapportering på senare tid. En artikel i South China Morning Post gör gällande att den kinesiska regimen kan komma att placera ut sjömålsrobotar och andra avancerade vapen på öar i Sydkinesiska sjön. Man citerade Li Jie, forskare vid den kinesiska flottans forskningsinstitut.

Kina har under senare tid börjat beväpna öarna i Sydkinesiska sjön, varav somliga är öar som kineserna lagt beslag på och somliga har byggts upp på konstgjord väg av Kina.

Nyligen har den kinesiska regimen placerat stridsplan, luftvärnsrobotar och radar på de omstridda öarna. Enligt rapporter håller de även på att bygga en helikopterbas för ubåtsjakt där.

Försvarsanalytiker har under flera år varnat för att Kina är på väg att försöka stänga området i Sydkinesiska havet genom att beväpna öarna. Man menar att Kina försöker etablera en så kallad ”anti-access/area denial-strategi” (A2/AD) för att få militär kontroll över området.

Spänningarna i Sydkinesiska sjön stiger

VIDEO: China Uncensored – Kina försvarar Sydkinesiska sjön mot japanerna