Kina misstänks för dataintrång hos Australiens regering


Internationella kinesiska hackers misstänks ha tagit sig in i datorer tillhörande minst  tio ministrar i det australiska parlamentet. Tusentals emails tros ha exponerats.

Det var runt midnatt lokal tid den 28 mars som nyheten om det allvarliga säkerhetsintrånget kom ut men attackerna inträffade för mer än en månad sedan, uppger regeringstjänstemän till The Daily Telegraph.

Fyra källor inom regeringen har berättat för the Telegraph att de insett att den kinesiska underrättelsetjänsten varit inblandad. Det var USA som tipsade australierna, vilka nu startat en utredning.

De hackade datorerna var emellertid inte direkt högsta vinstlotten för kineserna eftersom de tillhörde ett nätverk som inte huvudsakligen används för hantering av känslig kommunikation.

De hackade datorerna tillhörde bland andra försvarsminister Stephen Smith och utrikesminister Kevin Rudd. Även premiärminister Julia Gillard drabbades.

Regeringskällor säger till the Telegraph att de finner händelserna ”djupt oroande ” och tillägger att ”dessa intrång behöver utredas noggrant.”

Kinesiska hackers – både statliga och icke-statliga – är bland de mest aggressiva och djärvaste i världen. Många av de mest avancerade hackeroperationerna under de senaste åren har spårats till Kina, däribland det stora ”Ghost Net” (Spöknätet) www.fsecure.com/weblog/archives/GhostNet.pdfm vilken fångade in 1295 datorer i 103 länder. En tredjedel  av dessa tillhörde målgruppen med ”högt värde”, vilket betyder att de tillhört ambassader, banker och nyhetsorganisationer. 

Hackers kan ha funnit sitt jobb vara ganska enkelt i det senaste australienska intrånget på grund av en slapphet för lösenordshantering inom regeringen. Enligt en ny undersökning från Australiens nationella redovisningsbyrå kunde ungefär 20 procent av de testade lösenorden  knäckas med hjälp av ”prova och se”-tekniken.

Översatt från engelska