Kina marknadsför tortyrredskap internationellt
Ett urval av kinesiska batonger, raka eller med handtag på sidan, och teleskopbatonger, fotograferade på China Police 2008. En ny rapport från Amnesty International dokumenterar den internationella handeln med kinesisktillverkade tortyrredskap. (Foto: Robin Ballantyne)


Elchocksvapen, bedövningsgevär, tumbojor, bältesstolar och spikbatonger är bara några av de specialvapen som är skapade för att tillfoga smärta som exporteras av kinesiska företag, nära kopplade till eller ägda av staten, enligt en ny rapport från Amnesty International.

En del av den utrustning som omnämns i rapporten, till exempel vanliga handfängsel och bojor, ett begränsat antal kontrollerade bedövningsvapen och vissa trubbiga slagredskap, har legitima brottsbekämpningstillämpningar enligt rapporten.

Men många av vapnen är "i sig grymma, omänskliga och förnedrande, och bör därför förbjudas att över huvud taget tillverkas", står det i rapporten.

Det finns för närvarande inga heltäckande internationella konventioner som reglerar tillverkning och export av polisvapen och en del av Amnestys opinionsbildande arbete efter rapporten blir att försöka etablera en sådan mekanism, där Kina kanske kommer att fungera som ett avskräckande exempel.

Inhemsk innovation inom tortyr

Exporten av dessa tortyrvapen började efter att den stora efterfrågan från säkerhetspersonal i Kina var tillgodosedd, och företagen sökte en ny marknad.

– Det finns en första inhemsk marknad i Kina eftersom det verkar som om en hel del poliser är utrustade med bojor och elektriska batonger, och att marknaden har stimulerat inhemsk utveckling med kinesiska företag," sade Patrick Wilcken, huvudförfattare till rapporten och forskare inom vapenkontroll och mänskliga rättigheter vid Amnesty International, i en telefonintervju.
 
Det rapporteras att kinesisk säkerhetspersonal regelbundet använder sådana vapen i fängelser, häkten, arbetsläger, "svarta fängelser" och vad som i dagligt tal kallas hjärntvättscenter.

Rapporten hänvisar till den omfattande användningen av elektriska batonger för att tortera utövare av Falun Gong, en traditionell andlig metod, i försöken att få utövarna att avsäga sig sin övertygelse.

Jia Yahui torterades till exempel med elektricitet i arbetsläger under åren 2008 och 2009. "Innan de band fast mig på sängen och började elchocka mig täckte de tre poliserna mitt ansikte. Ingen av dem sade något medan de elchockade mig. De började med att elchocka mig på de känsligaste ställena – de började med mitt lillfinger, rörde sig sedan upp längs mina armar, upp till min armhåla. Sedan övergick de till mina bröst."

Hennes vittnesmål, som citeras i rapporten, fortsätter: "Sedan började de på insidan av mina lår. De letade upp mina nerver. Jag kände att de inte uppvisade någon som helst mänsklighet. Det tycktes som att de fick ut något slags njutning av processen."

Yu Zhenjie, en Falun Gong-utövare från nordöstra Kina, berättade följande: "Chefen för min brigad, som hade cirka 200-300 Falun Gong-utövare, hette Direktör Li. Han hade använt elbatongen på mitt ansikte – det är en sorts tortyr som polisen kallar ’bengbao popcorn’, eftersom ens ansikte spricker upp och ser ut som poppad majs. Det luktade fruktansvärt, lukten av bränd hud."

Statliga kopplingar

De batonger som används för att orsaka skada och tortera på det här sättet säljs nu på polisutrustningsmässor runt om i världen, så att annan säkerhetspersonal kan använda dem. Vissa uppgifter tyder på att polisen i en del länder i Asien och Afrika använder eltortyr på en del fängslade personer.

Inte ens när det gäller de lagliga vapnen tycks kinesiska de myndigheterna göra mycket för att de inte hamnar i orätta händer.

Det kan vara svårt att begränsa branschen på ett meningsfullt sätt med tanke på kopplingen mellan tillverkarna av tortyrutrustning och den kinesiska staten. Många av de främsta tillverkarna av utrustningen är statliga eller tidigare statliga företag. Andra säger sig verka under statsrådets ansvarsområde, men det exakta förhållandet mellan företagen och kommunistpartiet är oklart.

– Vi tog upp det direkt med de kinesiska myndigheterna, men de svarade aldrig, sade Patrick Wilcken.

– Det är uppenbart att den kinesiska regeringen är svår att påverka; vi har funnit detta efter att ha arbetat med en rad frågor om mänskliga rättigheter.

De stora statliga leverantörerna av utrustning har omfattande forsknings- och tillverkningsanläggningar, och kontrollerar hundratals dotterbolag som aktivt marknadsför tortyrredskap. Kina Xinxing Import/Export Corporation äger till exempel 54 fabriker som tillverkar handbojor, tumbojor, transportbojor, bältesstolar och elektriska pistoler och elektriska batonger. År 2012 meddelade koncernen att man har förbindelser med fler än 40 afrikanska länder och att dess handel med Afrika var värd 100 miljoner dollar.

År 2010 skröt det Peking-baserade Poly Technologies, som annonserar om batonger, spiksköldar, elektriska batonger och olika typer av mekaniska bojor, om att det var bland de 100 främsta utrikeshandelsföretagen i Kina enligt rapporten.

Industrin för tillverkning av utrustning för brottsbekämpning omsätter flera miljarder dollar och är global. Europeiska länder och USA producerar alla en hel del polisvapen. Men den utrustning som kommer från Kina skiljer ut sig. I intervjun kommenterade Patrick Wilcken: "Det anmärkningsvärda med Kina är omfattningen av utbudet i den hemskare änden av spektrumet som de producerar."

Rapportering av Matthew Robertson.


Kinesiska elektriska batonger, utställda i Jiangsu AnHuas monter med polisutrustning på China Police 2008. En ny rapport från Amnesty International dokumenterar den internationella handeln med kinesisktillverkade tortyrredskap. (Foto:Robin Ballantyne)

Kinesiska elektriska batonger, utställda i Jiangsu AnHuas monter med polisutrustning på China Police 2008. En ny rapport från Amnesty International dokumenterar den internationella handeln med kinesisktillverkade tortyrredskap. (Foto:Robin Ballantyne)


Fotografi av kinesisk spikbatong i London år 2006. En ny rapport från Amnesty International dokumenterar den internationella handeln med kinesisktillverkade tortyrredskap. (Foto: Robin Ballantyne)

Fotografi av kinesisk spikbatong i London år 2006. En ny rapport från Amnesty International dokumenterar den internationella handeln med kinesisktillverkade tortyrredskap. (Foto: Robin Ballantyne)


Kinesiska fotbojor med tyngder, fotograferade i Chengdu Jin'ans monter med utrustning på China Public Security Expo 2009. En ny rapport från Amnesty International dokumenterar den internationella handeln med kinesisktillverkade tortyrredskap. (Foto: Robin Ballantyne)

Kinesiska fotbojor med tyngder, fotograferade i Chengdu Jin’ans monter med utrustning på China Public Security Expo 2009. En ny rapport från Amnesty International dokumenterar den internationella handeln med kinesisktillverkade tortyrredskap. (Foto: Robin Ballantyne)