Kina lägger vantarna på Sarkozy
Avgående franske presidenten Jaques Chirac (t.v) och den tillträdande Nicolas Sarkozy möter publiken 10 maj 2007 i Luxembourgträdgården i Paris. Chirac gjorde mycket för att stödja den kinesiska regimen, trots deras många människorättskränkningar; de hoppas att Sarkozy ska göra detsamma.(Foto: Thomas Coex/AFP/Getty Images)


Den 6 maj talade rubrikerna i Xinhua (kinesiska kommunistpartiets officiella nyhetsbyrå) i mycket positiva termer om Nicholas Sarkozys seger i det franska presidentvalet. Under valkampanjen använde kinesiska regimen sin statskontrollerade media för att sprida antiamerikanska stämningar i Kina medan man rapporterade om valet.

Efter första omgången av det franska presidentvalet publicerade China Daily en ledarartikel med titeln ”Sarkozy är proamerikansk men fjäskar inte för Bush.” Artikeln, som är full av provokativa kommentarer såsom ”det är osannolikt att Sarkozy kommer att fjäska för någon” hävdade även att Sarkozy ”tycker illa om USA:s självpåtagna roll som världens räddare”, och att Sarkozy ”liksom Segolene Royal har förtroende för Frankrikes styrka. Om han känner att USA:s utrikespolitik inkräktar på Frankrikes och Europas intressen kommer han att sätta sig upp mot Washington.”

China Morning Post publicerade artikeln från China Daily den 23 april. De skrev att Sarkozy inte ville låta USA ensamma kontrollera den internationella utvecklingen. Vidare sades att flera stora länder såsom USA, Kina och Frankrike borde samarbeta för att tillsammans styra världens utveckling.

Kinas officiella medier citerade även Sarkozys uttalande att Frankrike och resten av Europa inte hållit takten med Kinas utveckling och faktiskt var på efterkälken.

Enligt den välkände kinesiske människorättsaktivisten Wei Jingsheng har kommunistpartiet på senare år ”spelat det franska kortet” på den internationella arenan för att hålla USA på mattan, splittra Europa och underminera de strategiska allianserna mellan USA och de europeiska länderna.

Under den franska presidentvalkampanjen menade somliga kandidater att OS i Peking 2008 borde bojkottas om kommunistpartiet inte förbättrade situationen gällande mänskliga rättigheter.

Beträffande denna känsliga fråga avslöjade det kinesiska ledarskapet den 22 april öppet genom China Daily att Sarkozy beordrat sina underlydande att ge de kinesiska reportrarna det svar de väntade.

China Daily-artikeln hävdade att som svar till kraven på bojkott har Sarkozy satt sig i direkt opposition till de som motsätter sig Peking-OS.

Kommunistpartiets officiella media slog på trumman för China Dailys rapport om Sarkozys svar, och menade att ”Om Sarkozy vinner presidentvalet kommer han definitivt medverka vid öppningsceremonin vid OS i Peking när Kina bjuder honom”.

I och med avslöjandet av organstölder från levande Falun Gong-utövare har kinesiska vetenskapsmän, internationella människorättsorganisationer och viktiga personer i Europa och USA krävt en bojkott av Peking-OS och menat att kommunistpartiet aldrig följt den olympiska andan. Följaktligen har de flesta statsöverhuvuden och regeringar varit försiktiga i sina uttalanden gällande OS i Peking.

Översatt från engelsk version.