Kina kräver Ai Weiwei på 15 miljoner
Den kinesiske konstnären Ai Weiwei talar med reportrar utanför sin ateljé i Peking den 23 juni 2011. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)


Den kinesiska regimen har beordrat konstnären Ai Weiwei att betala 15 miljoner yuan inom 15 dagar, enligt vad han själv sade till media under tisdagen. 

Ai sade att de kinesiska myndigheterna inte gett honom några specifika skäl till kraven.

– Om de verkligen vill göra något för att bevisa att jag är en skurk, varför ser de inte till att göra processen transparent och begriplig, sade han i en intervju med BBC.

Tidigare i år hölls han inofficiellt inlåst under tre månader efter att regimen hävdat att han ägnat sig åt ekonomisk brottslighet. Människorättsgrupper kritiserade regimens agerande skarpt, liksom andra konstnärer och politiska ledare i väst.

Ai har sagt att han greps för att han vågat tala negativt om det kinesiska kommunistpartiet, som har en lång historia av att förtrycka oliktänkande. Han menar även att skatteflyktsanklagelserna har fabricerats av den kinesiska regimen.

– Skattekonton ska undersökas av skattemyndigheterna, inte polisen. Polisen borde inte gripa mig, föra mig till en plats som ingen får reda på och hålla mig där i 81 dagar för att undersöka skatteärenden.

Översatt från engelska