Kina kan häva sitt förbud mot spelkonsoler
Sony Playstation marknadsförs under Asia Game Show i Hongkong, 22 december 2012. Enligt statliga medier har Kinas regim övervägt att lätta på sitt förbud mot spelkonsoler. (Foto: Dale de la Rey/AFP/Getty Images)


Alla de kinesiska barn som på grund av ett förbud aldrig har kunnat spela xbox, playstation och olika nintendokonsoler kan snart få chansen.

En icke namngiven tjänsteman på det kinesiska kulturministeriet sade till statliga tidningen China Daily att man snart kan komma att tillåta spelkonsoler.

Kina förbjöd spelkonsoler (men inte dataspel) år 2000, på grund av den ”potentiella skada” de skulle kunna göra på de ungdomar som spelar dem.

På grund av detta har spelandet på vanliga datorer blivit enormt stort i Kina, där hundratals miljoner personer deltar i onlinespel som World of Warcraft. Det spelas även väldigt mycket på mobila enheter.

– Vi ser över politiken och har genomfört vissa undersökningar och diskuterat med andra ministerier kring möjligheten att öppna upp spelkonsolmarknaden. Men eftersom förbudet utfärdades av sju ministerier för mer än ett årtionde sen, så kommer vi att behöva samtycke från alla parter för att kunna häva det”, ska källan inom kulturministeriet ha sagt till China Daily.

En annan tjänsteman inom kulturministeriet sade till Reuters att uppgifterna i artikeln i China Daily inte stämmer.
– Ministeriet överväger inte att häva förbudet, sade tjänstemannen, som kallade sig Bai, till nyhetsbyrån.

Om Kina skulle häva förbudet och tillåta konsoler vore det en guldgruva för tillverkare som Sony, Nintendo och Microsoft. Sonys aktie steg med mer än 9 procent på Tokyobörsen måndagen efter att nyheten om att konsoler kanske skulle tillåtas spred sig. Nintendo steg med 3,5 procent.

Efter att förbudet trädde i kraft har pirattillverkning av spelkonsoler varit mycket omfattande, något som innebär att den kinesiska regimen inte tjänar något i form av skatter och tullar. Detta kan vara en anledning till att man nu eventuellt överväger att häva förbudet.

Liu Shuo, som äger en dataspelsaffär i Peking där han säljer insmugglade konsoler som ursprungligen sålts i Japan, Sydkorea och Hongkong, har tjänat på den svarta handeln.

– Jag kunde sälja upp till tio konsoler om dagen under 2006. Nettovinsten var hög, eftersom det inte fanns så många konkurrenter, sade han till China Daily.

Översatt från engelska