Kina inrättar propagandadepartement för internet
Ett departement för kontroll av internet har skapats av Kinas kommunistregim. (Foto: Getty Images/AFP)


Ett nytt departement för hantering av internetkommunikation har skapats i Kina, uppger China Times.  Det kinesiska kommunistpartiets högsta myndighet för kontroll av dess utlandspropaganda, centralkommitténs internationella kommunikationskontor, står bakom initiativet.

Den nya organisationen har högre auktoritet än statliga rådets informationskontors internetbyrå, vilket visar att kommunistpartiet har insett hur snabbt internets inflytande växer. Det har nu  blivit ett hot mot myndigheternas främsta propagandaredskap, televisionen.

Det tredje kvartalet 2006 översteg antalet internetanvändare i Kina 137 miljoner. Dessa internetanvändare återfinns främst in åldersgruppen 18-24 år som utgör 35,2 procent av befolkningen. Studenter är fortfarande de huvudsakliga internetanvändarna, och utgör 32,3 procent av användarna. Internet håller på att bli den viktigaste plattformen för informationsspridning.

Enligt rapporten i China Times höll Hu Jintao ett tal vid politbyråns 38:e studiesession, den 23 januari. Titeln var ”Att stärka hanteringen och utvecklingen av internetkulturen i en innovativ anda”. Han sade att rätt slags hantering av internet ”berör Kinas kulturella informationssäkerhet och statens stabilitet”.

För närvarande hanterar Kina sitt internet främst via departementen för propaganda, kultur, industri, handel, allmän säkerhet etcetera. Varje departement utvecklar lämpliga strategier utifrån sitt eget perspektiv och ansvarsområde. Trots detta behövs ett specialiserat departement, främst på grund av bristen på kommunikation, men även för att dessa departement mestadels är på byrånivå.

Analytiker säger att bedömt utifrån hur myndigheterna har agerat på senare tid, är kommunistpartiets nuvarande fokus på att stärka sin media och kontrollen över internet. Med den 17:e partikongressen i antågande under andra halvåret av 2007 tros följande kontroller vara början på en längre rad:

  • Förbud mot böcker såsom Zhang Yihes ”Past Stories of Some Peking Opera Stars”
  • Order från statsadministrationen för radio, film och tv att sända produktioner som ger en positiv bild av Kina på de bästa sändningstiderna.

På senare år har kommunistpartiet lagt en ansenlig mängd arbetskraft, material och pengar på att:

  • Inrätta internetpolis, automatiska övervakningssystem för internet och system för att upptäcka intrång på intenetservrar
  • Kräva av internetserviceleverantörer att de ”utövar självkontroll”, som i fallen med Yahoo och Google
  • Infektera användares datorer med trojaner för att leta efter information
  • Etablera en databas med nyckelfraser, som exempelvis ”censur”

Kinas ministerium för statssäkerhet och allmän säkerhet samt det elektroniska kommunikationsdepartementet har tidigare arbetat ihop för att inrätta ”Golden Shield”-projektet och även lockat förstklassiga elektronikexperter från Silicon Valley med stora lönepaket.

Översatt av: Aron lamm från; http://en.epochtimes.com/news/7-1-30/51129.html