Kina inför avgifter på amerikanska kycklingar
Fjäderfäförsäljare på en marknad i Hongkong. Kina begränsar nu importen från USA. (Foto: Samantha Sin/AFP/Getty Images)


Kina är för närvarande den största marknaden för kycklingar från USA. Denna vecka införde man antidumpningsavgifter på upp till 105,4 procent på import av amerikanskt fjäderfä.

Åtgärden kommer oundvikligen att öka spänningen mellan länderna, särskilt efter att den amerikanska internetjätten Google nyligen beslutade att sluta censurera sökresultat i Kina och Obamaadministrationen införde importavgifter på kinatillverkade däck.

Det kinesiska handelsdepartementet sade att man börjar med avgifterna den 13 februari, inför det Kinesiska nyåret. Kina började undersöka handeln med amerikanska kycklingar i september förra året, i vad som verkade vara en arg motreaktion på de amerikanska avgifterna på däck.

Enligt Time.com kommer hälften av alla kycklingfötter som importeras till Kina från USA.

Avgiften kommer huvudsakligen att påverka exporten av amerikanska kycklingvingar och fötter till Kina, där dessa, särskild i söder, betraktas som delikatesser. På grund av denna kulturella skillnad kan man sälja dyrare till Kina än inom USA.

Eftersom kycklingfötter säljs till högre priser till kineser finns inget skäl till att dumpa priser eller sälja till underpriser. Det amerikanska exportrådet för fjäderfä och ägg sade att den amerikanska fjäderfäindustrin är ”djupt besviken” över Kinas agerande, enligt Reuters.

I veckan lovade Obama att ta till tuffa åtgärder då amerikansk export får nackdelar på grund av Kinas konstgjort låga valuta, något Kina slog tillbaka mot och hävdade att valutan är ”rimligt” värderad.

Hongkong kommer att sätta ett tak på kycklingimporten från Kina på 7000 per dag, på grund av H1N1-epedemin i Kina, inför det kinesiska nyåret, trots att efterfrågan alltid är högre under helgerna, sade Hongkongs livsmedels- och hälsobyrå i ett uttalande.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/29306/