KINA I KORTHET – Dagens telegram
Ett kulturrevolutionsmuseum i närheten av Chengdu i Sichuanprovinsen visar idylliska bilder på arbetande rödgardister. Kulturrevolutionen förblir ett känsligt ämne i Kina, och 50-årsdagen av dess inledning förbigicks med tystnad i landet. (Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images)


Tyst i Kina på kulturrevolutionens årsdag

Den 16 maj markerar 50-årsdagen av inledningen på den kinesiska kulturrevolutionen, Mao Zedongs kampanj för att bli av med meningsmotståndare och konsolidera sin makt, som ledde till en katastrof för Kina. Ett årtionde av svält, politisk oro, utrensningar, extremism, och förföljelse följde, som ledde till miljontals onaturliga dödsfall och förstörelse av mängder av värdefullt kinesiskt kulturarv.

Årsdagen förbigicks med närmast total tystnad i Folkrepubliken Kina, rapporterade Voice of America (VOA). Ämnet är mycket känsligt, och ingen uppgörelse med tiden har någonsin skett, även om partiet 1981 officiellt kallade perioden för en ”katastrof” för partiet, landet och folket.

Den enda rapportering som VOA kunde hitta från Kina kom från Hongkong, som inte lyder under fastlandets direkta mediakontroll, där tidningen South China Morning Post i en ledarartikel uppmanade den kinesiska nationen att minnas sitt förflutna, för att det inte ska upprepas.

Några som snarast verkade vilja se att det upprepas var en liten klick hårdföra maoister i Hongkong, som höll ett massmöte under söndagen för att ära Maos och kulturrevolutionens minne, rapporterar Central News Agency, via Channel News Asia. Hongkong, som då var en brittisk koloni, drabbades inte av kulturrevolutionen, men den här sortens offentliga uppmaningar till en återgång till Maos dagar är ironiskt nog bara möjliga i Hongkong, och inte på fastlandet, eftersom Hongkong åtnjuter en helt annan åsiktsfrihet än resten av Kina.


 

Zhang Dejiang talar inför Nationella folkkongressen i Peking år 2012. (Foto: Feng Li/Getty Images)

Zhang Dejiang talar inför Nationella folkkongressen i Peking år 2012. (Foto: Feng Li/Getty Images)

Hongkong fruktar bråk när kommunistledare hälsar på

Hongkongs myndigheter förbereder sig för kravaller när Zhang Dejiang kommer på besök från fastlandet för en ekonomisk konferens, rapporterar AFP. Bland annat har man limmat fast gatstenar runt det konferenscenter där han ska tala, för att dessa inte ska kunna brytas upp och användas som projektiler.

Zhang är en av Kinas mäktigaste män, eftersom han sitter i politbyråns ständiga utskott, och har där ansvaret för Hongkong. Bland den stora del av Hongkongs befolkning som inte tycker om Kinesiska kommunistpartiet är Zhang inte särskilt populär, och Hongkong har på senare tid drabbats av protester som kräver ökad demokrati och i vissa fall även självständighet.