KINA I KORTHET – Dagens telegram
Kinesiska sökmotorsjätten Baidu tvingas nu ändra sitt upplägg för betalda länkar efter den uppmärksammade vårdskandalen. (Foto: Greg Baker/AFP/Getty Images)


Sjukhuspersonal straffas och Baidu beordras ändra system efter vårdskandalen

Kinesiska myndigheter meddelar att man har vidtagit disciplinåtgärder mot ett dussintal personer kopplade till Pekings beväpnade polis andra sjukhus, rapporterar Reuters. Sjukhuset har fått mycket kritik för att ha gett 21-årige Wei Zexi obeprövad, experimentell behandling mot hans sällsynta cancer. Wei avled senare.

Samtidigt har även sökmotorsjätten Baidu nu fått order om att ändra sitt system, där betalda länkar hamnar högst upp i sökresultaten, oavsett om de innehåller vederhäftig information eller inte, rapporterar Radio Free Asia (RFA). Wei anklagade innan sin död Baidu för att ha misslett honom till att söka den ineffektiva behandlingen på Pekingsjukhuset med just en sådan betald länk.

GRANSKNING: Dödens sjukhus


Bild från gamla stan i Kashgar i den autonoma regionen Xinjiang. (Foto: Greg Baker/AFP/Getty Images)

Bild från gamla stan i Kashgar i den autonoma regionen Xinjiang. (Foto: Greg Baker/AFP/Getty Images)

Uigurisk man dömd till sju års fängelse för att ha tittat på film

Eli Yasin, En uigurisk man i Xinjiangprovinsen uppges ha dömts till sju års fängelse för att ha förberett sig för att åka utomlands för jihad, trots att allt han verkade ha gjort var att titta på en film i ämnet, enligt RFA. Hesen Eysa, säkerhetschef för byn där mannen bodde, var oförstående till domen.

– De visade inga tecken på att motsätta sig regeringen… Som säkerhetschef har jag mycket svårt att förklara dessa anklagelser för folk i min by. Det här är inte rimligt. Det är väldigt orättvist, sade han till RFA.

Uigurer, en muslimsk minoritetsgrupp som framför allt bor i Xinjiang i västra Kina, förtrycks systematiskt av kommunistregimen.

Filmen om fängslade Ilham Tothi berättar om uigurernas situation


Taiwans tillträdande president Tsai Ing-wen (Foto: Ashley Pon/Getty Images)

Taiwans tillträdande president Tsai Ing-wen (Foto: Ashley Pon/Getty Images)

Kina skyller på Taiwans nya regering – innan den ens tillträtt

En talesperson för Kinas utrikesdepartement lägger ansvar för eventuella framtida kriser länderna emellan på Taiwans nya regering, innan den ens har tillträtt, rapporterar Reuters. Taiwans nya regering, under tillträdande president Tsai Ing-wen är betydligt mindre Pekingvänlig än den förra, och detta anses ha bidragit till att man vann valet. Bland annat har Tsai Ing-wen aldrig sagt att hon ställer sig bakom principen om ”ett Kina” som går ut på att Taiwan och Fastlandskina ska återförenas under en eller annan form.

VIDEO: Taiwaneser ”deporterade” till Kina – China Uncensored