KINA I KORTHET – Dagens telegram
Hangarfartyget USS John Stennis. (Foto: Kim Jae-Hwan/AFP/Getty Images)


Kina planerar militärövningar i Sydkinesiska sjön

Kina kommer att genomföra fler militärövningar i Sydkinesiska sjön denna månad, rapporterar Reuters. Det var kommunistpartiets nyhetsbyrå Xinhua som först meddelade nyheten. Övningarna sägs vara ”planerade” och ”rutin”.

Dessutom meddelades i en opinionsliknande artikel på Xinhua att det faktum att ett amerikanskt hangarfartyg i förra veckan vägrades tillträde till en hamn i Hongkong var ett ”straff” för att USA varit ”provokativt” i området. Det rapporterar Epoch Times engelska utgåva.

LEDARE: Börjar nästa storkrig i Sydkinesiska sjön?


 

Det kinesiska lyxlädermärket "iphone" (Foto: iphone.vc)

Det kinesiska lyxlädermärket ”iphone” (Foto: iphone.vc)

Apple förlorade ”iPhone”-fall i Kina

Apple förlorade i kinesisk domstol i ett fall där en läderfirma använt namnet ”iPhone” på väskor, plånböcker och telefonfodral, rapporterar Radio Television Hong Kong. Firman Xintong Tiandi registrerade namnet som ett varumärke för lädervaror redan 2007, då den första iPhonen tillverkades.

Kinesiska mobiltelefoner kom med förinstallerad spionmjukvara


Tibetan Buddhist monks and nuns participate in a sit-in solidarity rally against China's rule on Tibet, in New Delhi on October 18, 2011. Hundreds of Tibetans in-exile urged Chinese authorities to respect the fundamental rights of Tibetans to freely practice their religion, following several cases of self-immolation by Tibetans against Chinese rule in the Himalayan region. AFP PHOTO/RAVEENDRAN (Photo credit should read RAVEENDRAN/AFP/Getty Images)

Hårt agerande mot tibetaner

Flera rapporter om kinesiska myndigheters hårda framfart mot tibetaner i den autonoma regionen Tibet och Sichuanprovinsen har kommit de senaste dagarna. Voice of America rapporterar bland annat att en man greps och torterades av kinesisk säkerhetspolis för att han sjungit den tibetanska nationalsången, och att en ung munk är försvunnen efter att ha gripits av polis i måndags. Losang Thubtens ”brott” var att han bar en bild av Dalai Lama genom gatorna i staden Ngaba.

Kinesiskt gränskontrollsystem ska hindra folk från att fly landet


Arkivfoto från demokratiprotesterna på Himmelska fridens torg, 2 juni 1989. (Foto: Catherine Henriette/AFP/Getty Images)

Sista fången från Himmelska fridens torg släpps

Den sista person som fortfarande sitter fängslad i Kina på grund av demokratiprotesterna 1989 är på väg att släppas, rapporterar Radio Free Asia. Miao Deshun dömdes till döden, men fick straffet omvandlad, och kommer nu att släppas, enligt USA-baserade Dui Hua Foundation.

Miao, som var 25 när han greps, är 51 idag och lider av hepatit B och schizofreni efter ett halvt liv i kinesiskt fängelse. Richard Choi, en aktivist på Alliance in Support of the Patriotic Democratic Movement in China kallar Miaos straff för en tragedi, och uppmanar till en politisk omvärdering av demokratirörelsen 1989.

Mirakel om du ”kommer levande ut från kinesiskt häkte”