Kina hotar Österrike med indragna pandor för möte med Dalai Lama
Ett foto taget i oktober förra året och som visar Panda Fu Hu (till höger) som äter bambu på Schoenbrunns Zoo i Wien, Österrike. Nu utnyttjar den kinesiska regimen pandor för att hindra att människorättsfrågor för Tibet ska komma i ljuset. (Foto: Alexander Klein/AFP/Getty Images)


Den kinesiska regimen spelar nu ut pandakortet i ett försök att se till att Österrike inte upprepar fjolårets besök från Dalai Lama.

Det Kinesiska kommunistpartiet, som fortfarande känner ilska över besöket, fortsätter att skicka sin ambassadör i Wien för att pressa Österrike till att försäkra att de aldrig mer ska bjuda in Dalai Lama, Tibets andlige ledare, till landet.

Regimen använder sig nu av de charmiga pandorna på Schönbrunns zoo för att få Österrike att inte bry sig om mänskliga rättigheter och Tibet. Tibet var ett oberoende område när det 1950 invaderades av Kinesiska kommunistpartiets armé, och det är nu en del av Folkrepubliken Kina. Liknande diplomatisk press har satts på Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

Pandorna finns på Schönbrunns zoo under ett tioårigt leasingkontrakt, som löpte ut i mars, men förra året skrev djurparkens ledning under ett interimsbeslut med China Wildlife Conservation Association, och förväntade sig att avtalet skulle förlängas, enligt Austrian Times.

Det här förnyelseavtalet hamnade dock i fara på grund av Dalai Lamas besök.

Österrikes kansler Werner Faymann kallade sitt möte med Dalai Lama för ”en tydlig politisk signal för mänskliga rättigheter, ickevåld och dialog, mot förtryck” enligt den protibetanska sajten Phayul. Han avvisade Pekings varningar om den tibetanske exilledarens besök.

Kinas kommunistregim såg dock på saker och ting på ett annat sätt. Utrikesministeriets talesperson Hong Lei kallade besöket för ”allvarlig inblandning i Kinas interna angelägenheter” som hade ”sårat det kinesiska folkets tjänster”, enligt Phayul.

Kineserna förhalade pandakontraktet i ett försök att bryta relationerna mellan Österrike och Dalai Lama. Phayul skrev att en kinesisk diplomat hade formulerat det som att Kina vill skriva på kontraktet först när det åter råder en ”god bilateral stämning” mellan länderna.

Att pressa länder till att inte ha någon kontakt med Dalai Lama, vanligen genom ekonomiska hämndaktioner, är standardpolitik från det Kinesiska kommunistpartiet.

En kinesisk nationalistisk bloggare, som skrev på det statliga mediaspråkröret People’s Dailys hemsida, gottade sig åt Kinas manövrer mot de europeiska länderna.
”I september 2007 träffade den tyska kanslern Angela Merkel Dalai Lama. Folkrepubliken Kina ‘slog tillbaka’ mot Tyskland… Merkel lärde sig senare av den läxan”, skrev bloggaren. ”Efter att ha vunnit valet för andra gången vågade hon inte träffa Dalai Lama. Sedan dess har hon lyckats upprätthålla ganska goda relationer med Kina.

Chinascope, en sajt som publicerar översättningar av kinesisk regimpropaganda och politiska dokument, skrev att den här bloggposten visade regimens attityd mer öppet än mainstreammedia.

Bloggaren noterade att den förre franske premiärministern Nicholas Sarkozy också tog emot Dalai Lama 2008. ”Kinas hämnd mot Frankrike var mycket mer våldsam… Till sist var Frankrike tvunget att ge upp och skrev under ett gemensamt uttalande med Kina.”

Om brittiske premiärministern David Camerons möte med Dalai Lama i maj 2012 skrev bloggaren: ”Den här gången var det Storbritanniens tur att lida… Enligt brittisk media kommer landet att förlora miljarder pund i kinesiska investeringar på grund av detta.”


Översatt från engelska