Kina har lagt locket på Tibet
Kinesiska soldater i militärfordon patrullerar gatorna i Lhasa den 16 mars. (Foto: AFP/STR)


De senaste dagarna har Kina skurit av all kontakt mellan Lhasa och omvärlden. Tashi Dhondup Tsering som har vänner i Lhasa får ingen kontakt med dem sedan i fredags.

– Jag har försökt ringa dem under lördag och söndag men ingen svarar i telefon. Jag har ingen aning om vad som händer med dem, säger Tashi Dhondup Tsering.

Kina har omvärldens blickar på sig nu och det är en känslig tid just nu innan de Olympiska spelen. Men om det kan hindra ett blodbad liknande det som hände i Burma är svårt att säga.

Eva Qvarnström från Svenska Tibetkommittén hoppas på dialog.

Jag hoppas inte Kina gör som de brukar vanligtvis, att lägga locket på. Det känns som att inför OS har de ögonen på sig, och det kanske ger en möjlighet till en dialog. Men som det är nu är det bara en smutskastning av Dalai Lama, vilket är väldigt tråkigt. Det finns ingen ledare i världen som propagerar för icke-våld som han, säger Eva Qvarnström.

Kina är också pressade av omvärlden att inte ta till våldsmetoder mot tibetaner.

Men Kina agerar inte alltid som västvärlden förväntar sig och just nu har de lyckats skära av all kontakt från Lhasa, så det är svårt att veta vad som händer, säger Eva.

Hon är orolig för vad som kommer att hända.

Jag är rädd för att det skall hända likadant som i Burma. Kina har ju gjort det tidigare, och det vore ju fruktansvärt.

Hur många som dött vet man inte inom Svenska Tibetkommittén. De har fått samma information som sänts i nyheterna. Det kan röra sig om 80-100 personer men också många fler.


Sprider sig. Tibetaner ber medan polisbilar kör förbi vid Rongwuklostret dagen efter att protester bröt ut i staden Tongren, Qinghaiprovinsen den 17 mars. ( Foto: Mark Ralston/AFP)

Sprider sig. Tibetaner ber medan polisbilar kör förbi vid Rongwuklostret dagen efter att protester bröt ut i staden Tongren, Qinghaiprovinsen den 17 mars. ( Foto: Mark Ralston/AFP)