Kina håller stora flottövningar under territoriella dispyter med grannländer
Kinesiska flottister som går högvakt kontrolleras med hjälp av rep, 27 september i Peking. (Foto: Lintao Zhang/Getty Images)


Kina höll sin hittills största flottövning någonsin den 17 oktober, samtidigt som man har territoriella dispyter med sina grannländer i Sydkinesiska och och Östkinesiska havet. Mer än 100 skepp och ubåtar från flottorna i norra och östra havet deltog i övningar med skarp ammunition, tillsammans med 30 flygplan, marktrupper och andra system.

Man avfyrade även fler missiler under övningen än i någon tidigare övning, och avfyrade ”nya jaktrobotar, sjömålsrobotar och luftvärnsrobotar” enligt IHS Jane’s Defence Weekly. Delar av flottan reste därefter vidare till en annan flottövning, ”Jidong 5”, med dess södra havsflotta.

Det är andra gången i år som den kinesiska militären slår rekord för största flottövning någonsin. I juli höll man gemensamma flottövningar med Ryssland, vilka var de största man någonsin hållit tillsammans med en utländsk partner.

Övningarna i juli
hölls i Japanska Havet. Efter att ha förklarat att övningen ”inte riktas mot någon tredje part” sade General Fang Fenghui, Kinas generalstabschef, att det var för att ”bevara regional säkerhet och stabilitet”.

Enligt Navy Times har Kina ”länge varit en nyckelkund för rysk militärhårdvara, men bara under det senaste årtiondet har man börjat öva tillsammans”.

Den kinesiska militären har nyligen hållit flera övningar och operationer med täta intervaller, och de växande spänningarna i de omstridda vattnen utgör en ständig bakgrund.

Den 11 oktober
genomförde den kinesiska militären sin mobila kampanj med kodnamnet ”Uppdragsaktion 2013B”. Den följde ”Uppdragsaktion 2013A” som hölls av militärkommandot i Nanjingområdet, och ”Uppdragsaktion 2013C” som hölls av flygvapnet.

Uppdragsaktion 2013A innefattade mer än 20 000 trupper, Östkineiska havsflottan, södra havsflottan, delar av flygvapnet, luftburna trupper och annat.

Försvarsanalytiker sade att övningarna till sin natur verkar handla om östrider. China Defence Blog noterade: ”Att döma av PR-bilder så är det en koordinerad attack mot en viss ö öster om det kinesiska fastlandet.”

Enligt statliga China Military Online inkluderade övningen ”flygräd och försvar mot flygräd, rekognoscering och kontrarekognoscering, störning och kontrastörning i former som nätverk samt elektronisk konfrontation och faktiskt truppkonfrontation”.

Övningarna ägde rum strax efter att två kinesiska stridsfartyg passerade genom Magellans Sund för första gången, på vad som skulle bli den kinesiska flottans första besök till Argentina.

Översatt från engelska