Kina gör anspråk på luftrummet över sina konstgjorda öar
En vietnamesisk kustbevakare tar en bild på ett av Kinas kustbevakningsfartyg i Sydkinesiska havet den 14 maj 2014. Den kinesiska regimen försvarar nu luftrummet över området. (Foto: Hoang Dinh Nam/AFP/Getty Images)


Den kinesiska regimen jagar iväg utländska flygplan över sina konstgjorda öar i Sydkinesiska sjön. På torsdagen meddelade en taleskvinna för utrikesministeriet, Hua Chunying, att ”Kina har rätt” att etablera luftförsvarszoner.

Det som nu utvecklar sig är precis vad många experter inom försvarsfrågor har fruktat skulle ske. Den kinesiska regimen bygger för närvarande militärbaser och landningsbanor på öar, som man också byggt, i Sydkinesiska sjön, och experter är oroade över vad utvecklingen innebär vad gäller friheten att passera området.

Genom att försvara luftrummet över öarna tar den kinesiska regimen konflikten till en ny nivå. Man tilltvingar sig rätten till landområden, som man själv skapat i omstridda vatten, hundratals mil från Kinas sydligaste punkt, Hainan.

Den kinesiska regimen offentliggjorde en luftförsvarszon över Östkinesiska havet och öar som kontrolleras av Japan i november 2013. Man meddelade att man kommer att försvara området med militära medel och krävde att andra länder ska ha tillstånd när man passerar området.

Den senaste utvecklingen i Sydkinesiska sjön visar att den kinesiska regimen är på väg att göra ett liknande drag.

”Kina har rätt att sätta upp luftförsvarszoner”, meddelade Hua Chunying, taleskvinnan för Kinas utrikesministerium, på torsdagen, enligt Bloomberg.

Hon tillade: ”Ett beslut på det här området beror på huruvida luftsäkerheten är hotad och till vilken utsträckning den är hotad.”

Kan leda till upptrappning

Huas meddelande låter väldigt likt det som experter inom försvarsfrågor redan är oroliga för. Andrew S. Ericson, en professor vid U.S. Naval War College, varnade för någon vecka sedan att den kinesiska regimen kan använda dess nya öar till att ”stödja” en luftförsvarszon i Sydkinesiska sjön.

Amiral Samuel Locklear, som leder USA:s stillahavsflotta, varnade på ett liknande sätt för att den kinesiska regimens utvecklingar, förutom luftförsvarszonen ”till slut leder till att man placerar ut sådant som långdistansradar, militära och avancerade missilsystem”.

Den kinesiska regimen har redan börjat försvara luftrummet ovanför sina konstgjorda öar. Reuters rapporterade den 8 maj att sju filippinska patrullerande plan uppmanades av den kinesiska regimen att hålla sig borta när de flög över Spratlyöarna i Sydkinesiska havet.

Även om andra länder inte erkänner luftförsvarszonen ger det den kinesiska regimen ett slags legal grund för att hålla militära plan och fartyg i området och att trakassera utländska plan som flyger förbi.

”Laglig krigföring”

I stort sett är strategin ett klassiskt skolexempel på laglig krigsföring, också känt som ”lawfare”, där ett land använder internationell rätt för att genomföra sina militära strategier.

Den specifika strategin som den kinesiska regimen använder i sina territoriella anspråk är ”tre krigföringar”. Det inkluderar laglig krigsföring, psykologisk krigsföring för att få andra länders militär att förlora kampviljan, och mediekrigsföring för att påverka den allmänna opinionen till sin egen fördel.

Heritage Foundation uppmärksammade början på den här strategin den 21 maj 2012. Man sade att den kinesiska regimen manipulerade FN:s havsrättskonvention, Unclos, för att kunna göra anspråk på territorier i Sydkinesiska havet.

”Det står klart att kineserna försöker använda havsrättskonventionen för att begränsa USA:s flottoperationer vid en tid när den kinesiska flottan inte ännu har möjligheter att göra det direkt”, sade man.

Man tillade på samma gång att den kinesiska regimen inte följer reglerna: ”I den pågående dispyten med Filippinerna om öar och rev i Sydkinesiska sjön har Kina vägrat att underkasta sig Unclos medling, trots att både Manila och Peking har skrivit under.”