Kina gör anspråk på den globala guldmarknaden
Kunder kollar in guld i en smyckesaffär i Hefei, Kina. Experter menar att Kina försöker ta kontroll över guldhandeln. (STR/AFP/Getty Images)


Kina är det land i världen som producerar, konsumerar och importerar mest guld i världen. I kölvattnet av misstankarna om att London Bullion Market Association (LBMA) har manipulerat priset på guld, tar Kina nu steg mot att ta kontroll över den globala handeln och utlåningen av guld för att kunna prissätta fysiskt guld i lokal valuta.

Willem Middelkoop, chef på Commodity Discovery Fund, har inblick i det kinesiska kommunistpartiets överläggningar gällande guldhandeln. Han menar att de håller på att bygga en infrastruktur där prissättningsmekanismen för guld, silver och andra råvaror kan överföras från västvärlden till Asien.

Införandet av ett nytt system för att prissätta guld skulle innebära ett stort kliv framåt för Kina i sin strävan att kontrollera och dominera guldmarknaden. Landet har redan en terminsbörs där kontrakten avser en ny standard för guldtackor på 1 kg med en renhet på 99,99 procent. Denna terminsbörs konkurrerar med New York Comex, men också med London Bullion Market Association (LBMA), där ryktena alltså säger att ett antal banker sätter priset i hemlighet två gånger per dag.

Kina vill stärka sin makt med guld

Fysiskt guld kan prissättas i yuan

Enligt Reuters närmar vi oss ett scenario där fysiskt guld officiellt prissätts i yuan. Så hur tjänar Kina på att prissätta fysiskt guld i yuan? I slutet på 2015 hade landet officiellt en guldreserv på 1 762 ton men experter menar att Kina kontrollerar avsevärt mer.

– Vi vet att Kina köper in cirka 1 600-1 700 ton guld per år och eftersom detta har pågått i ungefär sju år kan de ha så mycket som 10 000, eller kanske upp till 13 000 ton guld. Däremot vet vi inte hur mycket av det här guldet som kontrolleras av staten och hur mycket som går till privatkonsumtion, säger James Rickards, författaren bakom The New Case for Gold.

En stor guldreserv skulle hjälpa Kina att säkra en position gentemot dollarn och bevara sitt välstånd vid eventuell inflation i USA.

Enligt James Rickards är Kinas reserv nu uppe i samma nivåer som USA och eurozonen. Om Kina kontrollerar priset på fysiskt guld, samt för terminskontrakt, kan landet kontrollera det faktiska guldpriset som har manipulerats ner av LBMA och COMEX. Detta menar inte bara experter som James Rickards och Willem Middelkoop; nyligen erkände även Deutsche Bank AG att så är fallet.

Försöker säkra sin position

Kina skulle kunna offentliggöra storleken på landets guldreserv och sätta ett högre pris på guld. Detta skulle ge ett bättre förhandlingsläge gentemot västvärlden i händelse av en ny finanskris, där det finansiella systemet måste förändras. Kina har med hjälp av bland annat sin guldreserv lyckats få USA att erkänna yuanen som en av Internationella valutafondens globala reservvalutor, en så kallad Special Drawing Rights (SDR).

– Anledningen till att folk spekulerar är att Kina kommer att införa yuanen som en global reservvaluta, understödd av guld, vilket utmanövrerar dollarn. Detta skulle kunna inträffa, men jag tror faktiskt inte att det är vad Kina håller på med. De försöker snarare säkra sin position, eftersom de har tillgångar denominerade i US-dollar till ett värde av cirka 2 biljoner dollar, säger James Rickards.

Han förutspår emellertid en global lösning och inte en yuan-baserad lösning för en ny reservvaluta. Oavsett Kinas avsikt leder dock handeln med terminskontrakt, samt fysisk handel i yuan, till att efterfrågan på dollar minskar, medan den istället ökar på yuan.

Rapportering av Valentin Schmid

Kinaexpert: Kina kommer att devalvera