Kina försökte stoppa kinesisk dansföreställning i USA
Operahuset Peabody i St Louis, Missouri. Tjänstemän från Kinas konsulat i Chicago krävde att operahuset skulle ställa in Shen Yun Performing Arts föreställningar den 20 - 22 februari. (Foto: Hu Chen)


Kinesiska tjänstemän försökte med krav och fula tricks styra och ställa i flera delstater i USA. Deras syfte är att störa en amerikansk-kinesisk dansföreställning som de inte tycker om och inte kan kontrollera.

I slutet av januari träffade tjänstemän från det kinesiska konsulatet i Chicago en chef för operahuset Peabody i St Louis, Missouri, och krävde att de skulle avboka New York-baserade Shen Yun Performing Arts framträdande, annars skulle det skada relationerna mellan USA och Kina.

Ett par dagar senare blev det inbrott hos huvudpresentatören för föreställningen i två städer. Det enda som stals var hennes laptop och pass.

– De två händelserna hör ihop och följer ett återkommande mönster där kinesiska diplomater försöker störa och trakassera föreställningen, sade Shen Yuns presentatör Peng Su.

Störningar från konsulatet

Shen Yun är ett populärt scenkonstföretag vars produktioner visar klassisk kinesisk dans som framförs till en levande orkester. De turnerar över hela USA och världen runt.

Shen Yun kommer att uppträda på operahuset Peabody som planerat eftersom dess chef avvisade kraven från de kinesiska tjänstemännen.

Peng är IT-specialist och har bott i USA sedan 1990-talet. Hon berättade att tjänstemännen från konsulatet sagt till operachefen att om föreställningarna visades skulle det skada relationerna mellan Kina och USA. De gick också till angrepp mot den andliga kultiveringsmetoden Falun Gong. Ibland ingår det nummer som berättar om förföljelsen av Falun Gong i Shen Yuns föreställningar.

Shen Yun har uppträtt på operahuset Peabodys sedan 2012 och Peng berättade att hon förvarnat cheferna där att de skulle kunna bli kontaktade av kinesiska tjänstemän som vill stoppa föreställningen.

– De vill inte att folk ska se traditionell kinesisk kultur och de värden som Shen Yun visar upp. De gillar inte Shen Yuns framgång världen över. Folk älskar det och kommunistpartiet och konsulatet blir rädda, sade Peng.

Shen Yuns föreställningar har förföljts på liknande sätt i åratal. En av värdarna för föreställningen, Leeshai Lemish har en blogg som heter ”Vem är rädd för Shen Yun?” som för löpande uppdateringar av vad som händer.

En vanlig post lyder: ”Spanien, Barcelona, 9 -12 april 2014. Inför Shen Yuns premiär i Spanien försökte Kinas konsulat i Barcelona pressa både nationalteatern och utrikesdepartementet till att avbryta föreställningarna”.

I Nordamerika har Shen Yun stött på andra störningar. I Ottawa 2010 hade någon skurit djupa skåror i däcken på turnébussen. Om bussen hade uppnått hög hastighet skulle däcken ha exploderat, berättar anställda på Shen Yun.

Inbrott

En annan incident i Mellanvästern har ingen direkt koppling till kinesiska tjänstemän, men Lucy Guan, vars hus blev utsatt för inbrott misstänker att den kinesiska regimen låg bakom stölden av hennes dator och pass.

Stölden ägde rum då hon under tre timmar var borta från huset, som ligger i ett väldigt lugnt och tryggt område i Madison, Wisconsin. När polisen kom tyckte de att det var ”ett konstigt fall”. De hade aldrig hört om stöld av gamla pass och stölder var överhuvudtaget ovanliga i området, berättade Guan.

Guan är ordförande i Wisconsins Falun Dafa-förening och ska i år presentera Shen Yuns föreställningar i Appleton och Milwaukee.

Både hennes nya amerikanska pass och tre gamla kinesiska pass stals, vilka är helt oanvändbara förutom för att få information om henne.
– De har fått reda på allt om vart jag har rest, mitt kinesiska namn och var jag föddes. Min exakta identitet.

Kinesisk säkerhetstjänst skulle kunna använda informationen för att hitta hennes familj i Kina och hota dem.
– De kanske tror att det skulle hindra mig från att hjälpa till att sätta upp showen här, sade hon.

Hennes dator med information om hennes kontakter med familjemedlemmar i Kina och information om arbetet med Shen Yun blev också stulen. Nu är hon rädd att alla dessa uppgifter kommit i händerna på kinesiska tjänstemän.

– De hade stökat till i mitt rum och alla lådor på mitt nattygsbord var utdragna. Men mitt pärlhalsband hade de lämnat kvar. Så fort de fått passen verkade de vara nöjda och öppnade inte lådorna i det andra nattygsbordet, berättade Guan på telefon.

Översatt från engelska.