Kina försöker tysta riksdagsman
Göran Lindblad (m) (Foto: Epoch Times / Arkiv)


Förstesekreteraren vid den kinesiska ambassaden i Stockholm har försökt tysta riksdagsledamoten Göran Lindblad (m) inför ett tal i Bryssel om demokratisering av Kina.

På tisdagen håller Lindblad tal vid en demokratikonferens i Bryssel. I torsdags förra veckan blev han därför uppringd av förste sekreteraren vid den kinesiska ambassaden i Stockholm, Chen Jinxiang, uppger Lindblad för TT.

Avrådde från tal

– Han sade att vi behövde träffas. Han undrade om jag visste vilka som står bakom konferensen och jag svarade att det vet jag mycket väl. Hade inte de ordnat den så hade jag gjort det själv. Då avrådde han mig från att åka. Han tyckte inte att jag borde göra det, det var inte bra, säger Lindblad.

Som vice ordförande i Europarådet och rådets tidigare rapportör om kommunismens brott håller Lindblad regelbundet liknande tal, bland annat inför 7 000 medlemmar i föreningen för politiska fångar i Prag nyligen.

Inte förvånad

Han säger sig inte vara förvånad över påtryckningsförsöket.

– Det är kommunistisk teknik. Kommunistregimer och andra diktaturer jobbar på det sättet. Eftersom jag gillar invandring så har jag fått fascisterna på mig, och nu kommunisterna. Nu är jag rapportör för Europarådet om Iran, så snart kommer väl mullorna springande, säger Lindblad.

Vid sidan om samtalet från ambassaden ringer ofta vietnamesiska företrädare till Lindblad, som bland annat hotar med fängelse om han återvänder till landet.

– Sedan i torsdags får jag också anonyma ”intimidation calls”, de ringer en, två, eller tre signaler mitt i natten och lägger sedan på, säger han.

Tas upp med UD

Han tänker träffa förstesekreteraren senare i maj, och ska även ta upp händelsen med UD, säger han. Det allvarliga med påtryckningsförsöket tycker Lindblad är vad det säger om det som pågår i Kina. Om kinesisk ambassadpersonal kan närma sig svenska parlamentariker, hur går det då inte till i Kina, resonerar han.

Talet i Bryssel vid ”The Second International Conference for Global Support of Democratization in China and Asia” ska handla om hur arbetet med demokrati går vidare.

– Jag ska bland annat tala om hur OS kan utnyttjas på ett begåvat sätt, säger Lindblad.