Kina försöker stänga Sydkinesiska sjön
Kinesisk och vietnamesisk kustbevakning håller koll på varandra i Sydkinesiska sjön. (Foto: Hoang Dinh Nam /AFP/Getty Images)


Kina placerar ut vapen för att stänga Sydkinesiska sjön. De har byggt flera konstgjorda öar i området, bland annat på Fiery Cross Reef.

Om Kina lyckas genomföra sin strategi för att stoppa tillträde till Sydkinesiska sjön, kommer inget vapenskrammel i världen kunna göra något åt det.

Försvarsanalytiker varnar för att Kina försöker utestänga USA från Sydkinesiska sjön med så kallad anti access/area denial-strategi (A2/AD). Det skulle ge Kina kontroll över Asien och Stillahavsområdet och bland annat göra det svårt för USA att ingripa om kommunistregimen i Kina invaderar Taiwan.

Dean Cheng, expert på kinesisk militärstrategi, varnade redan i juli 2014 i en rapport för tankesmedjan The Heritage Foundation, att kinesisk militär genomgick en omfattande modernisering, som inbegrep en A2/AD-strategi med allt från sjömålsrobotar, politisk, juridisk, medial och psykologisk krigföring.

Bygger ut kapaciteten

De senaste åren har världen sett hur Kina ökat sin kapacitet och vapenarsenal.

Nyligen har Kina utrustat öarna i Sydkinesiska sjön med luftvärnsmissiler, militärplan och radarutrustning. Och en ny helikopterbas för ubåtskrigföring håller troligen på att byggas upp, med bränsledepåer som ger räckvidd till hela området.

Kinesiska försvarsanalytiker uppmanar också kinesiska fartyg att ramma och skjuta varningsskott mot amerikanska fartyg som passerar igenom området. Andra uppmanar kommunistpartiet att placera ut sjömålsrobotar och andra avancerade vapen.

Sammantaget har Kina nu de system man behöver i Sydkinesiska sjön för att slå till mot mål i luften, på vattnet och under vattnet. Uppbyggnaden i regionen har också följts upp med en närmast konstant flod av propaganda och juridiska anspråk, i syfte att förändra omvärldens uppfattning om vad det är de egentligen håller på med.

Stadigt framåt

Även om det har verkat kaotiskt utifrån, så har kommunistpartiets strategi faktiskt gått stadigt framåt.

I juli 2015 meddelade det kinesiska kommunistpartiet att de konstgjorda öarna i Sydkinesiska sjön var färdigställda.

Mira Rapp-Hooper vid Center for Strategic & International Studies, sade då att ”det betyder att de är på väg in i fas två, vilket innebär att de kan börja bygga upp militära anläggningar och resurser på öarna”.

Nu är de en bra bit in på den andra fasen, och när den är avslutad följer förmodligen fas tre. Och det är den tredje fasen som försvarsexperter varnat för i åratal: en fas då Kina kan verkställa sina hot och angripa utländska militära fartyg och flygplan som passerar genom regionen.

Tredje fasen nära

Den fasen kanske inte är så långt borta nu. Den 28 februari rapporterade South China Morning Post att kinesisk militär nu är redo att ”försvara suveräniteten” i Sydkinesiska sjön.

Tidningen citerade den kinesiske generalen Wang Jiaocheng, som sade att ”inget land kommer tillåtas använda någon som helst ursäkt eller agerande som hotar Kinas suveränitet och säkerhet” och tillade att ”den främsta uppgiften är att skydda rättigheter och intressen i Sydkinesiska sjön”.

Om kommunistpartiet ska lyckas i sin plan hänger på om USA väljer att backa – och det verkar inte som om den amerikanska militären har några sådana planer i nuläget.

Amiral Harry Harris, som leder den amerikanska Stillahavsflottan, sade nyligen att det kinesiska kommunistpartiet ”förändrar det operativa landskapet i Sydkinesiska sjön”, men att USA kommer fortsätta patrullera i regionen som de alltid gjort, oavsett hot eller krav från Kina.

Spänningarna i Sydkinesiska sjön stiger